Kakvu poruku šalju? / Radikalizacija javnog prostora kroz svađe pa i tučnjave političara: 'To vam je klasični uličarski obračun'

Image
Foto: Screenshot/Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru se tijekom godina moglo čuti daleko više od civiliziranih rasprava.

18.10.2020.
17:10
Screenshot/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor predstavničko je tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Hrvatskoj. U ovim vremenima sve radikalnijeg govora u javnom prostoru, beskrajnih svađa i teških riječi, nije naodmet podsjetiti da nam je parlament uvijek bio prostor u kojem se moglo čuti i vidjeti svašta, što se nikako ne bi moglo svrstati u pristojne rasprave. Naprotiv, one su nerijetko bile daleko od civiliziranih, a kamoli korisnih, uzevši u obzir da u saboru sjede zastupnici koji predstavljaju i jesu odraz građana.

Proteklih godina, hrvatska javnost imala je mnogo prilika svjedočiti nizu svađa, verbalnih uvreda pa čak i poziva na fizičke obračune, a ovo su samo neki od primjera. Ostavit ćemo na trenutak aktualne svađe premijera i predsjednika i koncentrirati se na ispade u hrvatskom parlamentu, koji, usput, u tome nije izuzetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ispadima u Saboru svakako prednjači bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je nekoliko puta zbog svojih izvedbi bio izbačen iz sabornice što je ponekad prenosio i uživo sa svog Facebook profila. Postao je poznat po svojem ponašanju u sabornici i kritikama vladajućeg HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njonjo i smeće

U nedavnom okršaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje padale su teške riječi. Tijekom sjednice u svibnju prošle godine, nezadovoljan što prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa nije prošao, Grmoja je žestoko reagirao. ''Od lažnih domoljuba nismo ništa drugo ni očekivali''. Grmoja je u jednom trenutku Jandrokovića nazvao ''Njonjom'' na što mu on nije ostao dužan: ''Čujte ovako, dragi kolega Grmoja. Reći da ste smeće je malo. Samo Vam to imam za reći''.

U Saboru je u veljači ove godine zamalo došlo i do fizičkog obračuna, a u glavnim ulogama bili su nezavisni Željko Glasnović i njegov imenjak, HSS-ov Željko Lenart. Glasnović je komentirao korupciju u Hrvatskoj te je žestoko kritizirao HRT. Nakon što mu je Lenart nešto dobacio iz saborske klupe, Glasnović je uzvratio: ''Dobro prijatelju, dobro, znam, smrdi mi ovdje. Začepi. Ti si kameleon i gnjida''. Glasnović tu nije stao pa je svom saborskom kolegi doviknuo da je ''majmun i g**no''. Da su se dvojica uvaženih zastupnika i fizički obračunala, to ne bi bio prvi takav obračun u Saboru, no o tome nešto kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se mogao kontrolirati

Ostat će zapamćen i incident između bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića i SDP-ovog Franka Vidovića koji je uključivao i igračke. Tijekom rasprave o propaloj kupovini izraelskih F-16 zrakoplova, Vidović očigledno nije bio zadovoljan odgovorom premijera Plenkovića na cijelu situaciju. Uslijedilo je, sad već poznato, uručenje maketa aviona na koje Krstičević nije ostao ravnodušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je toga još

Iz povijesti Sabora može se još izdvojiti i prvi incident uopće - onaj kada je Drago Krpina navalio na zastupnika Hinića, a i onaj kada je Bobetko mlađi aktovkom gađao zastupnika srpske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prvi pravi obračun u kojem su radile šake bio je onaj osebujnog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa iDine Debeljuha, kojega je udario po nosu. Debeljuh i Rojs probleme su izgladili na kavi, ali Rojs nije odolio pa se pohvalio da je Debeljuh dobro i prošao. ''Da sam ga pošteno odvalio, nikad ne bi ni ustao'', rekao je Rojs.

''Manje pričaj, više rađaj''

Kao posebno odvratne ostale su zapamćene mizogine i seksističke izjave nekih zastupnika. Takvih je ispada bilo napretek, a počeli su još devedesetih. Tako je bivši ustavni sudac Vice Vukojević 1997. godine tijekom saborske rasprave Đurđi Adlešič poručio da ''manje priča, više rađa''. Ova sramotna izjava, nažalost, samo je bila početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor daleko najzapamćenijeg seksističkog performansa bio je Anto Kovačević. Tijekom rasprave o krivotvorenom magistarskom radu Ante Đapića, Kovačević je priskočio u obranu svog imenjaka rekavši da je 99 posto znanstvenih radova prepisano. To se nije svidjelo Vesni Pusić koja ga je optužila da laže, na što je Kovačević primitivno odgovorio: ''Gospođo Pusić, u ime digniteta ovoga Sabora, moram reći da je vas dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u drugim zemljama nije bolje

Takvi i slični ispadi nisu strani pojam ni u parlamentima diljem zemalja u Europi, ali i izvan nje, a okršaji stranih političara znali su završiti i nasiljem kada urlanje nije bilo dovoljno.

Jedan od 'lakših' primjera dolazi iz Izraela. Naime, 2012. godine, tijekom burne rasprave u izraelskom Knesetu o obrazovanju, političarka Anastassia Michaeli zalila je vodom svog kolegu Raleba Majadelea. Povod prepirci bila je opomena izraelskog ministarstva zdravstva da opomenu ravnatelja izraelsko-arapske škole koji je odveo učenike svoje škole na skup za ljudska prava u Tel Aviv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

(Screenshot/Youtube)

U prosincu 2018. godine u Ukrajini je pak izbila, ni manje ni više, nego masovna tučnjava što je tamo postala svojevrsna tradicija. Povod tučnjavi bio je trenutak kad je oporbeni zastupnik Nestor Shufrych nazvao proruski orijentiranog političara Viktora Medvečuka, Putinovim 'agentom'. Svega nekoliko sekundi bilo je potrebno da dvojica zastupnika počnu udarati Shufrycha, a ostali zastupnici uskoro su se počeli pridruživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

(Screenshot/Youtube)

Fizički obračunih u parlamentu ne nedostaje ni u Turskoj. U ožujku ove godine, jedan od oporbenih zastupnika Engin Ozkoc tijekom svog govora optužio je turskog predsjednika Erdogana da nije pokazao poštovanje za turske vojnike koji su umrli u Siriji te mu rekao da je ''nečastan, izdajica i neplemenit''. Nije sve ostalo na riječima pa su se ubrzo nakon toga parlamentarci počeli penjati preko stolova kako bi šakama ''urazumili'' svoje kolege. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

(Screenshot/Youtube)

Jedno je medijski trening, a drugo je samokontrola

''Nažalost, situacija je takva da mi uvijek očekujemo da će Sabor biti mjesto na koje ćemo se moći ugledati, da vi imate ljude koji su časni, da se znaju jako lijepo izraziti, koji imaju nekakav kvalitetan background i onda vam se dogodi situacija da dobijete ljude koji pretjeruju, vrijeđaju, pa onda jedan nosi avione, drugi tu igračku aviona baci jer je iznerviran u tom trenutku. Onda imate i slučaj Pernara koji više ne zna što bi rekao pa onda samo radi nekakav show jer eto, dobit će dodatne likeove na Facebooku jer je izbačen i onda napravi nekakav performans, a u srži tog performansa zapravo nema ničega'', komentirao je za RTL.hr Petar Tanta, komunikacijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanta ističe da ako političar zna što govori i ima dobro posložene komunikacijske poruke, čak i kad se sukobljava s nekim, može biti uvjerljiviviji i bolji govornik od svog oponenta.

''Ako nemate konkretne činjenice i krećete s osobnim uvredama, onda znači da činjenice nemate i da ste sami isprovocirani i da zapravo samo želite i drugu stranu dodatno isprovocirati. Sad imamo situaciju u kojoj se jednostavno kreće na nekakve uvrede, omalovažavanja i isticanje nekakvih stvari koje su potpuno nebitne za raspravu'', kaže Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do fizičkog nasilja, ističe Tanta, nikako ne bi trebalo doći.

''Nažalost, primjer kad je skoro došlo do fizičkog obračuna smo imali i u Saboru a primjeru Plenkovića i Grmoje. To je pokazivanje moći i ne znači da im je više stalo. Fizičko je uvijek u nedostatku argumenata. Nikako ne bih rekao da se oni mlate jer im je stalo, oni se mlate se jer im je ponestalo oružja za verbalne okršaje. To vam je klasični uličarski obračun kad je agenda od ljudi preko puta samo da vas izbace iz takta'', zaključio je Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo