RUČAK U SAMO 15 MINUTA / Raw Food sve popularniji u Hrvatskoj: Mihaela Devescovi za RTL pripremila špagete od mrkve

Ako vam je nakon blagdana dosta masnog pečenja - možda je pravo vrijeme da probate raw (RO) food ili sirovu hranu koja je u Hrvatskoj sve popularnija. Nema mesa, nema ribe, nema kuhanja ni pečenja

27.12.2016.
22:39
VOYO logo

Uz svega par namirnica, bez kuhanja i pečenja - do ručka koji može biti gotov u samo 15 minuta. Mihaela Devescovi, vlasnica portala sirovahrana.hr, pokazala nam je kako napravati špagete od mrkve u umaku od indijskih oraščića na bazi kokosovog mlijeka.

"Uz pomoć ovoga aparata koji se zove spiralizator. On na naš okretaj radi špagete. I od svog povrća koje je malo korjenasto i tvrđe mogu se napraviti špagete. Znači, tikvice, bundeva, cikla", objašnjava Mihaela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihaela kaže kako je prije šest godina počela konzumirati sirovu hranu i kako se oduševila njom. "Pa negdje prije šest godina sam počela eksperimentirati. Oduševila sam se. Bila mi je jako ukusna hrana, osjetila sam kak se bolje osjećam, imam više energije, ten mi se popravio, počela sam mršavit."  

Savjetuje da sirovu hranu jedete u manjim obrocima, nekoliko puta na dan jer je puna vlakana i zdravih masnoća. Ima ih i u indijskim oraščićima i kokosovom mlijeku od kojih nastaje umak za zdrave špagete od mrkve.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve svoje recepte ova majka dvoje djece objavila je u dvije kuharice koje su u svega nekoliko mjeseci prodane u više od 6 tisuća primjeraka. 

Mihaela kaže da je sve više građana zainteresirano za ovu vrstu prehrane."Znam da kad sam počela pisati svoja iskustva na web stranici sirova hrana meni je samo rasla posjećenost. I sve više su ljudi zainteresirani za ovu vrstu hrane. Ne da bi prešli u potpunosti na tu vrstu prehrane nego da bi obogatili svoju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon glavnog jela bilo je vrijeme i za desert - slatke kuglice sa kakaom, lješnjacima, bademima, indijskim oraščićima, datuljama.  

Nakon što se sve smiksa skroz do brašna, dodaje se kakao, eterično ulje slatke naranče i sirup agave. Rezultat svega su kuglice, koje Mihaela preporuča kao zamjenu za blagdanske kolače. Slatki zalogaj koji je ujedno i zdrav jer ne sadrži nikakve šećere, brašna, jaja, maslace, margarine. Jedina masnoća su nam orašasti plodovi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, je li skupo hraniti se sirovom hranom? "U početku je, ali ako pređete na tu vrstu prehrane i nije jer puno drugih namirnica industrijskih ne kupujete. Ja uvijek savjetujem da slušate svoj organizam, kako vam on sam kaže. Bitno je da čujete kako se osjećate. Meni odgovara, ali nije nužno da će vama odgovarati ovaj način prehrane", objašnjava Mihaela. No sirovim kuglicama, koje se tope u ustima, nemoguće je odoljeti. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo