Podaci iz 2019. / Rekordan broj ženskih likova u filmovima istraživanje pripisuje jednom ključnom elementu

Image
Foto: Shutterstock

Analiza 100 najunosnijih filmova 2019. godine pokazala je uzlazni trend

12.1.2020.
15:23
Shutterstock
VOYO logo

Novo izvješće upućuje na rekordan broj glavnih ženskih likova u uspješnim holivudskim filmovima. Zaključak je to godišnjeg izvješća sa Center for the Study of Women in Television and Film na Državnom Sveučilištu u San Diegu.

Naime, 40 posto najunosnijih američkih filmova 2019. godine imalo je ženu kao glavni lik, u usporedbi sa 43 posto muških. Preostalih 17 posto se odnosi na podjednako važne i muške i ženske uloge. Ovo je najveći postotak od početka mjerenja u 2002. godini kada je se radilo o 16 posto. Najniža zabilježena godina bila je 2011. sa 11 posto, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće se fokusiralo na 100 najunosnijih filmova, prema podacima internetske stranice Box Office Mojo, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka. Neki od filmova na popisu su Avengers: Endgame, Captain Marvel, Joker, Maleficent: Mistress of Evil i The Addams Family.

Rezultati su malo manje pozitivni kada je riječ o širim kategorijama. Primjerice, pojavljivanje 'većih' ženskih likova, koje se definira kao one koji se pojavljuju u više od jedne scene te su ključni za priču, povećala se za jedan posto, dok je postotak ženskih likova koji u filmu imaju govornu ulogu, odnosno imaju neki tekst, pao za istu količinu na 34 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je ključna razlika u rezultatima uključenost ženskih redateljica i scenaristica u filmski projekt. Istraživanje je pokazalo da se u filmovima na kojima radi barem jedna scenaristica i/ili redateljica, žene čine 58 posto protagonistica, naspram 30 posto za filmove čiji su scenaristi i redatelji isključivo muškarci.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pokušaju razumijevanja kako su žene prikazane na platnu, istraživanje je također prema demografskim obilježjima analiziralo ženske likove.

Većina, točnije 68 posto, pripada bijeloj rasi. Drugi na popisu su Afroamerikanke sa 20 posto, na Azijatkinje otpada sedam posto, a na Latinoamerikanke 5 posto. Na fluktuacije u postocima, kažu istraživači, može utjecati već samo jedan film. Primjerice, filmu Crazy Rich Asians iz 2018. se pripisuje povećanje od tri posto u toj kategoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, za ženske likove je manje vjerojatno nego za muške da će u filmu imati rukovodeće pozicije, piše The Guardian.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo