prvi uspjeli ući unutra / Relikvije, kosti, krv, ljubavna pisma: RTL Direkt otkriva zanimljivosti riznice zagrebačke katedrale!

Neprocjenjivo blago koje se skupljalo i čuvalo tijekom gotovo tisuću godina skriva se u samom središtu Zagreba. RTL-ova ekipa prva je koja je iz informativnog programa uspjela ući u riznicu zagrebačke katedrale

23.6.2016.
22:32
VOYO logo

Riznici zagrebačke katedrale rijetki imaju pristup. Ulaz je zabranjeno snimati zbog sigurnosti. Soba iznad sakristije skriva stvari neprocjenjive vrijednosti. A RTL je ušao u najvrijedniju od njih.

"Bjelokosni plenarij donio je sa sobom prvi biskup Duh i to je služilo kao benediktinskim obredima, kao sastavni dio obreda relikvijare. Tu je prikazan Isusov život u osam prizora, navještenje, rođenje, krštenje u Jordanu, preobraženje, posljednja večera, razapinjanje i uzašašće", otkrila je sestra Lina Plukavec, kustosica Riznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i ovdje djelić iz krvi blaženog Alojzija Stepinca. Tako da su sestre koje su ga njegovale sakupile tu krv i imamo relikviju koja je izložena iz krvi blaženog Alojzija Stepinca sestra Lina Plukavec

Ispod tih pločica čuvala se relikvija. I to je jedini predmet koji je u tisuću godina ukraden iz riznice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između dva svjetska rata ukrao ga je samoprozvani grof Ina Pyelik. Original je završio u Americi, a kopija u Riznici. Nakon 10 godina istina je izašla na vidjelo.

Gotovo osamsto godina u riznici stoji i sarkofag s relikvijom betlehemskog djeteta. Balzamirani dječak stradao je od ruke kralja Heroda, koji je u želji da ubije malog Isusa, naredio pomor sve muške djece u Betlehemu. Ne znajući, ubio je i svog sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je iz Betlehema donio kralj Andrija II. To stoji tu od 1221. godine. Unutra je mumija dječak do dvije godine. Ostalo je pokriveno, ovdje se vidi glavica sa zubićima. Latinski piše ubijen sam nožem dok sam još bio kao ružin pupoljak", ispričala je sestra Plukavec.

I nije to jedina relikvija u riznici. Cijela jedna vitrina skriva kosti, zube, pa čak i krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i ovdje djelić iz krvi blaženog Alojzija Stepinca. Znamo da su ga trovali i da je radijacija uzrokovala to umnožavanje krvnih zrnaca. Tako da su sestre koje su ga njegovale sakupile tu krv i imamo relikviju koja je izložena iz krvi blaženog Alojzija Stepinca", otkrila je sestra.

Svi eksponati su unikatni. 70-godišnja sestra Lina već 30 godina proučava svaki od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitra je sva izvezena biserima, ukrašena draguljima i zlatnim kipićima. Spominje se u najstarijem pisanom inventaru 1324. godine sestra Lina Plukavec

"To je remek djelo vezilačke radionice, kako naši teolozi vole reći, himna stvoritelju koji je svojom smrću pobijedio smrt i otkupio grešno čovječanstvo. To je raritet u svijetu, nema nigdje u svijetu nešto slično takvome", kazala je sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biseri, rubini, topazi i ostalo drago kamenje nalazi se na kaležima, ali i mitrama koje su nosili biskupi. Ovu je trebao nositi i sveti papa Ivan Pavao II. kad je bio u Hrvatskoj.

"Mitra je sva izvezena biserima, ukrašena draguljima i zlatnim kipićima. Spominje se u najstarijem pisanom inventaru 1324. godine. Naš kustos Antun Ivandija, koji je obnovio unutrašnjost katedrale, i počeo je pripreme za vanjsku obnovu katedrale. On je procijenio da bi se s njom mogla obnoviti čitava vanjska obnova zagrebačke katedrale. Teška je 3 i pol kile", ispričala je sestra Plukavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je originalni rukopis Petra Zrinskog njegovoj voljenoj Katarini. Pisao ga je noć prije nego će ga ubiti u bečkom Novom Mestu.

"Družba braće hrvatskog zmaja prenjela je posmrtne ostatke iz bečkog Novog Mesta u zagrebačku katedralu 1919. godine. I tada su oni došli do pisma kojeg Katarina nikad nije dobila", tvrdi sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve vrednote čuvaju se u posebnim uvjetima. Vlaga u zraku mora biti oko 70 posto, temperatura ljeti ne prelazi 20 stupnjeva, a zimi se spušta na 12.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo