veliki korak u naprijed / Revolucija u liječenju tumora: Nakon primjene lijeka kojeg istražuju, znanstvenici vidjeli da je rak posve nestao

Iako je riječ o maloj skupini pacijenata znanstvenici su optimistični

8.6.2022.
20:00
VOYO logo

Revolucija u liječenju tumora - nakon primjene lijeka kod pacijenata rak rektuma u potpunosti se povukao. Iako je riječ o jako maloj skupini ispitanika na kojoj je studija provedena u SAD-u, znanstvenici ovo tumače kao veliki korak naprijed. Dvanaestero pacijenata svaka tri tjedna tijekom šest mjeseci primalo lijek protiv raka rektuma-rezultat tumor je u potpunosti nestao. Velik je to uspjeh kaže hrvatska znanstvenica koja se 20 godina u New Yorku bavi istraživanjem raka.

Trebaju se vidjeti dugotrajni rezultati

''To je naravno studija koja je trenutačno u tijeku. Treba se još vidjeti dugotrajni rezultati. Ali sama činjenica da su baš svi pacijenti koji su primili lijek u potpunosti izliječeni je nešto što do sada nije viđeno'', naglasila je Mihaela Skobe, znanstvenica na Mount Sinai Institutu u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o ciljanoj imunoterapiji, a liječeni pacijenti s rakom debelog crijeva podložni su većem broju mutacija tijekom razvoja tumora.

''Oni su našli pravu grupu pacijenata, terapiju koju smo već imali i oni su u studiji pokazali da kod te skupine pacijenata ta terapija djeluje vrhunski. Zato trebamo biti s jedne strane pozitivni, a s druge strane oprezni. Moramo dalje istraživati, moramo vidjeti je li taj učinak dugotrajan i tako efikasno dugotrajan'', kazao je Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je riječ o maloj skupini pacijenata znanstvenici su optimistični.

Image
'sanjamo o ovome' /

Neočekivani i senzacionalni rezultati kod liječenja raka: 'Ovo se dogodilo prvi put u povijesti'

Image
'sanjamo o ovome' /

Neočekivani i senzacionalni rezultati kod liječenja raka: 'Ovo se dogodilo prvi put u povijesti'

'Učinjeno je nešto posebno'

''Ono što je ovdje učinjeno je nešto posebno, iskorišten je lijek koji probudi imunološki sustav da bi ta vojska koja je spavala napala tumorske stanice. S ta dva pristupa da se točno označio neprijatelj i probudile stanice imunološkog sustava postigao se ovaj fantastičan rezultat'', kazala je Skobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunoterapija u posljednjih 5 godina pokazala se kao najučinkovitija metoda liječenja tumora, a ovo je još jedan korak dalje.

''Ako imate jedan lijek kojeg možete davati umjesto kombinacije kirurgije, zračenja i kemoterapije to poboljšava kvalitetu života pacijenata, a uz to ako imamo ovakav učinak kao što ova studija pokazuje onda imamo jedan veliki pomak u liječenju tumorskih oboljenja'', rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaka studija mora se napraviti za točno određenu vrstu raka, treba vremena za to, ali optimizam je prisutan'', izjavila je Skobe.

Da bi se potvrdila učinkovitost ovog lijeka i revolucije u liječenju tumora istraživanje se nastavlja na većem broju pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo