kbc rijeka / Riječki liječnici odahnuli: Uspješno obavili ono što u Hrvatskoj nije uspio nitko prije njih

Već nekoliko dana nakon zahvata pacijenti mogu živjeti normalno. Mama nabraja što njezina Natali oduvijek želi, a tek će sada moći

23.11.2018.
6:54
VOYO logo

Riječki KBC prvi u Hrvatskoj primijenio novu metodu liječenja najčešće urođene srčane greške kod djece. Riječ je o zahvatu koji je zamijenio klasičnu operaciju na kojoj se otvara grudni koš i reže srčani mišić, a koja je komplicirana i nakon koje oporavak teče sporo. 

Nakon gotovo tri sata zahvata na dvadesetogodišnjakinji, liječnički tim je odahnuo. Uspješno su obavili ono što u Hrvatskoj nije uspio nitko prije njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta rupa koja se nalazi između dvije klijetke je bila komplicirana, tako da smo se dosta namučili, ali sve skupa uspješno je napravljeno", kazao nam je Neven Čače, intervencijski kardiolog KBC Rijeka.

I to kroz preponske vene, a ne rezanjem grudnoga koša kao inače. Koristila se plića anestezija, trajanje zahvata skraćeno je s pet na nepuna tri sata i nema šok sobe. Mlada Riječanka ujutro će na noge. Mama je bila u ogromnome strahu otkada je saznala kako će njena kći probiti led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma ne mogu vam reći, otkad smo saznali, od prije dva tjedna, grozno, ali stvarno vam kažem, presretna sam, prezadovoljna", komentirala je Marina Stupar, majka operirane pacijentice.

Pacijenti s tom urođenom manom imaju probleme s upalama dišnih putova, s vremenom se kod njih razvijaju srčane aritmije. u konačnici može doći do povišenog tlaka u plućima i jedino rješeneje je  transplantacija i srca i pluća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj fazi očekujem da ćemo imati barem 20-ak, 30-ak zahvata, računam na pacijente iz cijele Hrvatske", nadodaje Čače, intervencijski kardiolog KBC Rijeka.

Već nekoliko dana nakon zahvata pacijenti mogu živjeti normalno. Mama nabraja što njezina Natali oduvijek želi, a tek će sada moći. "Planinarenje, možda ronjenje na dah, ima ona toga jako puno", rekla nam je Marina Stupar, majka operirane pacijentice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da sve prođe u redu, pomogli su stručnjaci iz milanske pedijatrijske bolnice.

"U Italiji ovakvu metodu liječenja s kateterima kroz vene koristimo već 10 do 12 godina, a mogu reći da ti zahvati obuhvaćaju deset posto svih naših aktivnosti", izjavio je Massimo Chessa, liječnik bolnice San Donato u MIlanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je tek počela, i to samo Rijeka. Do sutra ovom će zahvatu biti podvrgnuto petero djece od 12 do 20 godina za koje konačno počinje normalan život.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo