Budućnost dostave / Roboti su odgovor na koronakrizu: Zaštitit će ljudske živote i dostavljati sve što nam treba

Image
Foto: Shutterstock

Opasnost od zaraze je za dostavljače danas veća nego prije pa neki rješenje vide u autonomnim vozilima

22.4.2020.
13:20
Shutterstock
VOYO logo

U jeku pandemije koronavirusa su dostavljači među ključnim faktorima u društvu. Nažalost, i oni su izloženi opasnosti, odnosno potencijalnoj zarazi.

Stoga su poduzetnici u gradu Milton Keynes u Velikoj Britaniji odlučili zaobići taj rizik i minijaturnim, autonomnim robotima dostavljati hranu i druge potrepštine za gotovo 200.000 stanovnika grada, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Startup firma Starship Technologies osnovana je 2014. godine, a mala, bijela vozila na šest kotača tesiraju se u javnosti od 2015. Time se uklanja potreba ljudskog dostavljača.

Za korištenje usluge je potrebno skinuti aplikaciju firme, odabrati gotovu hranu iz restorana ili namirnice iz trgovine i čekati da se robot doveze do njihove lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Crooks, gradonačelnik Milton Keynesa, zadovoljan je modernom uslugom.

"Pod mojim je nadzorom relativno mlada populacija i oni to obožavaju. Već je dio rutine. Ljudi su ozbiljno shvatili upute o ostanku kod kuće, pa su dostave putem robota idealne", rekao je Crooks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj operacija za Veliku Britaniju Andy Curtis istaknuo je da za takovm uslugom postoji velika potražnja.

"Uzbuđeni smo što je i građani i djelatnici uživaju u tako jednostavnoj i jeftinoj usluzi u centru Milton Keynesa i nadamo se da će zbog toga grad postati još atraktivnije mjesto za rad u budućnosti", rekao je Curtis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tip usluge je danas itekako dobrodošao s obzirom da su se dostavljači žalili da riskiraju svoje zdravlje za dostave koje nisu neophodne.

Iz firme su naglasili kako planiraju uslugu proširiti na ostatak Velike Britanije, ali i na područje SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javile su nam se druge dostavljačke tvrtke, trgovine i restorani tražeći poomć od naših robota. Do danas su naši roboti obavili preko 100.000 autonomnih dostava. Činimo sve što možemo da zaštitimo naše kupce i zaposlenike", rekao je glasnogovornik tvrtke Starship Technologies.

Zbog činjenice da se virus prenosi s osobe na osobu, korištenje robota smanjuje rizik transmisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starship je tek jedna od firmi koja mala, spora vozila vidi kao rješenje u pokušaju normaliziranja autonomne vožnje, a uključile su se i velike kompanije poput Amazona.

Naravno, širenje robota je izazvalo i sukobe jer neki smatraju da bi njihovo naglo širenje moglo dovesti do privatizacije javnih trasa, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo