166. rođendan / Rođendan je Nikole Tesle - čovjeka koji je promijenio povijest čovječanstva. Imao je jednu neostvarenu želju

Image
Foto: RTL Danas

Za 166. rođendan slavnog izumitelja u njegov rodni Smiljan došli su posjetitelji iz cijelog svijeta

10.7.2022.
21:34
RTL Danas
VOYO logo

Svojim je izumima zadužio cijeli svijet i promijenio povijest čovječanstva. Prije 166 godina rođen je Nikola Tesla. U njegovu rodnom mjestu ličkom Smiljanu uskoro bi mogao njemu u čast biti otvoren i Teslološki park.

Za 166. rođendan slavnog izumitelja u njegov rodni Smiljan došli su posjetitelji iz cijelog svijeta, a najviše je ipak domaćih koji smatraju kako velikan zaslužuje još veći centar s više sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baš smo ganuti i oduševljeni nečim što smo već znali, ali nismo bili toliko upućeni", kazala je Zvjezdana Nervo iz Križevaca.

"Moglo bi isto biti malo više eksperimenata, kao malo više primjera što je on izumio", tvrdi Jakov Dragičević iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako lijepo, sviđa mi se što je ovako očuvana priroda, ali isto što je i on rekao, bilo bi ljepše da ima malo više tih eksperimenata i da je malo veće", kaže Đorđe Kontić iz Srbije.

U Muzeju Like se slažu i imaju u planu izložiti više Teslinih eksperimenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
razgovarao boris mišević /

Nikola Tesla bit će na hrvatskim kovanicama eura: Evo što o tome kažu u njegovom rodnom Smiljanu

Image
razgovarao boris mišević /

Nikola Tesla bit će na hrvatskim kovanicama eura: Evo što o tome kažu u njegovom rodnom Smiljanu

"Ovo nije zabavni park. Ovo je mjesto rođenja. Naša uloga je upravo da promoviramo autentičnost ovoga mjesta i da pokažemo kakav je to prostor koji je formirao Nikolu Teslu. U planu je nešto, nazovimo ga radnim imenom Teslološki park, zapravo treba naći i osigurati zemljište i dok ne riješimo taj problem onda ne možemo krenuti dalje u infrastrukturne projekte", objašnjava Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić.

Prije pandemije su godišnje imali 50 tisuća posjetitelja, ove godine već ruše rekorde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lipanj 2022. nam je najposjećeniji mjesec ikad otkako se otvorio Centar. Imali smo oko 8 i pol tisuća posjetitelja. Imamo sve uzraste, sve profile, sva zanimanja. Tako da u jednom radnom danu možete imati od vrtićke skupine do akademika. Imamo ljude iz cijeloga svijeta", poručuje Nikolina Krpan, voditeljica Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan.

Svi oni upoznaju se s mjestom iz kojeg je veliki izumitelj crpio stvaralačku inspiraciju cijeli život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Nikolu Teslu, kažu da je čovjek koji je izmislio 20. stoljeće. Jedna želja mu je ipak ostala neostvarena, a to je da električnu energiju cijeli svijet ima besplatno. U vrijeme velikog rasta cijena električne energije, ta ideja zvuči gotovo kao utopijska.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo