Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
razbijen mit

Ropstvo se ne smatra kriminalom u gotovo polovini država: Kriminalci mogu izbjeći kaznu

U svijetu je danas 40 milijuna robova, uključujući i ljude koji su prisiljeni na rad ili brak

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Hina/ 12.2.2020. u 16:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje o svjetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da riješe pravne rupe koje omogućuju kriminalcima izbjegavanje kazne zbog iskorištavanja ljudi. 

''Daleko od ilegalnog''

Mnoge države nemaju zakone koji izravno kriminaliziraju i kažnjavaju vlasništvo ili kontrolu nad drugom osobom, pokazala je baza podataka platforme Antislavery in Domestic Legislation, lansirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

"Ropstvo je svuda daleko od ilegalnog, a nadamo se da će naše istraživanje nadići taj popularni mit", rekla je Katarina Schwarz, istraživačica iz Rights Lab sveučilišta u engleskom gradu Nottinghamu koje je predvodilo rad na bazi podataka. 

"Mnoge će iznenaditi da u svim državama ne postoje kazneni zakoni kojima bi se optuživalo, osuđivalo i kažnjavalo pojedince zato što su podvrgavali ljude najekstremnijim oblicima izrabljivanja", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Globalni cilj

Trenutno je na svijetu 40 milijuna robova, pokazuju procjene Međunarodne organizacije rada i zaklade Walk Free. To uključuje i one koji su prisiljeni na rad ili brak. Dokidanje modernog ropstva do 2030. bilo je jedno od globalnih ciljeva koji su članice UN-a jednoglasno prihvatile 2015. godine. 

Iako su diljem svijeta ukinuti zakoni koji su nekoć dopuštali ropstvo, istraživači tvrde da velik dio od 193 zemlje članice UN-a nisu eksplicitno kriminalizirale ropstvo i druge načine izrabljivanja. 

Upravo se čita

Image
U 17.10 SATI

Što nas čeka u 'Miriše na ljubav'? Serkana će kući iznenaditi neugodna situacija kojoj će svjedočiti...

Zakoni protiv ropstva ne postoje u 94 države, gotovo polovini UN-ovih članica, upozoravaju članovi Rights Laba koji su surađivali i s australskim sveučilištem Monash. Pokazalo se i kako gotovo dvije trećine država nije kriminaliziralo ni neku od četiriju praksi povezanih s ropstvom: kmetstvo, dužničko ropstvo, nasilne brakove i trgovinu djecom, iznimka su slučajevi trgovine ljudima. Znanstvenici su istaknuli kako gotovo sve države imaju zakone protiv trgovine ljudima. 

No posljedica pravnih rupa koje postoje su optužnice neizravnim putem, na temelju povezanih zakona, a u nekim slučajevima kriminalci mogu izbjeći kaznu za eksploataciju, upozorava Schwarz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Izvještajem se želi istaknuti kako se razumijevanje pojma ropstvo proširilo te sad uključuje i druge vrste izrabljivanja, no zakoni to nisu popratili", rekao je Jakub Sobik, glasnogovornik humanitarne organizacije Anti-Slavery International. Sobik naglašava kako odgovor nije jednostavno postrožiti zakone. 

"Ropstvo po svojoj prirodi želi eksploatirati one koji nisu obuhvaćeni vladavinom prava", rekao je Sobik za Thomson Reuters Foundation. 

"Potrebne su mjere širokog raspona koje će adresirati veći kontekst i sistemske razloge koji čine ljude ranjivima da ih se prevari te da ih druga osoba zatoči, kontrolira i izrabljuje", zaključio je.

Hina/ 12.2.2020. u 16:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Powered by: Coca-Cola Zero Zero

Blogerica Mija: Planinarenje mi je promijenilo život, a najkreativniji dio posla radim iza 20 sati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba