prisvojili riječ 'peder' / RTL Direkt doznaje tko je nova generacija hrvatskih pedera!

Hrvatska ima novu generaciju pedera. Ne žele da ih se zove homoseksualcima ni gejevima, nego baš - pederima

17.5.2016.
22:40
VOYO logo

Renato studira i prvi je hrvatski gej YouTuber. Tihomir radi u banci i piše kolumnu koja se zove Biti peder u svakom smislu. Ivan ima mali festival i promovira drag queen scenu. I sva trojica za sebe ne kažu da su gej. 

"Koristiti riječ peder da bi se oslovio peder. To je super riječ. Homoseksualac - to je dijanogza po meni, gej je sterilno, a muškarac koji spava s muškarcima je bezveze", pojasnio je producent Ivan Pavlić svoju perspektivu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ peder - je li to dobra riječ? Odlična riječ! Bolja nego gej ili homoseksualac", istaknuo je ekonomist Tihomir Babić.

"Ja sam prihvatio riječ peder. Kada mi ju netko uputi, ne osjećam se neugodno nego kažem hvala što si primijetio", dodao je student Renato Samardžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renata su primijetili mnogi jer na svom YouTube kanalu govori o svemu i svačemu - od studentskog života, preko životnih problema do toga kako se našminkati.

"Pokušavam normalizirati pederluk. Treba pokazati ljudima da smo tu, da postojimo - na edukativno zabavan način", naglasio je Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto slično radi i Tihomir. Iako je po struci ekonomist, ali na internetu je autor kolumne koja se bavi - pederskim pitanjima. 

"Samo ime kolumne Biti peder u svakom smislu govori kako je biti peder, ali ne karakterno. Ideja je s obzirom da sam gej, peder da se bavim tom tematikom kako je izaći iz ormara", pojašnjava Tihomir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan ne teoretizira o transrodnosti, nego se bavi drag queenovima ili kad smo već tako počeli nazivati stvari - tranđama kao umjetničkom formom.

"To je neka generalna stvar koju ljudi misle - kad si ti gej, da je to 90 posto tvojeg života gej. To nije istina", kaže Ivan.

Svi su oni nova generacija hrvatskih pedera. Nisu aktivisti, nisu žrtve - jednostavno slobodno žive i ne srame se o tome govoriti na televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo mi generacija koja je odrasla uz aktivizma. Prvi Pride je bio prije 15 godina, ja sam tada bio 2. ili 3. razred osnovne škole. Biti gej kao identitetska odrednica postoji u javnom prostoru ", rekao nam je Ivan

"Prvo hvala što sam upao u novu generaciju pedera premda imam 30 godina, ali to lijepo mislim da se sad neka tendencija prebacuje s aktivizma na neke ostale civilne stvari", ima svoje viđenje Tihomir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misli o toj novoj generaciji pedera, upitali smo Duška Šibla, poznatog hrvatskog slikara koji već gotovo 40 godina sretno živi sa svojim partnerom Rogerom. 

"Ja kao takav imam razumijevanja za ovaj pokret koji nisu aktivisti nego žive ne kao posebna skupina i žrtve nego normalni ljudi", izjavio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibl živi i u Dubrovniku i u Zagrebu, svi znaju da je gej, ali on o tome previše ne govori. Dok ga se ne pita. 

"Živim na taj način cijeli život - i to u najcrnjem komunizmu sam tako živio. U Jugoslaviji to nije bilo protiv zakona, ali je mentalitet bio takav da je to bilo gore od najgoreg kriminala. Što se tiče danas, ja mislim da nije ništa bolje. Žao mi je to reći", pojasnio je Duško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibl kaže da je on oduvijek pripadnik ove nove generacije, ali uz jednu razliku.

"Mogu reći: 'Ja sam peder'. Ali ne sviđa mi se da netko drugi to kaže. Možeš u šali s prijateljima, ali nije mi drago peder", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari su se u Hrvatskoj barem malo promijenile, što je dobra vijest. Ipak je danas
Međunarodni dan borbe protiv homofobije. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo