Neobična izložba / RTL u MUP-ovu muzeju krivotvorina: među umjetninama i Dali za kojeg nisu sigurni je li originalan ili ne

Neobična izložba bit će otvorena sutra u Zagrebu. Postavlja je ni manje ni više nego - MUP. Naime, riječ je o krivotvorinama, međutim tu je i djelo Salvadora Dalija za koje postoji mogućnost da je original

26.9.2016.
18:57
VOYO logo

Edo Murtić, Vasko Lipovac i Dušan Džamonja. Njih trojica sigurno nisu ni sanjali da će jednog dana završiti na istom mjestu - u Muzeju policije, jer sve ovo su krivotvorine. 

"Nije baš tako lako krivotvoriti, i to se na prvi pogled uočava da nešto s tom slikom nije u redu. Postoji niz elementa na temelju kojih se može zaključiti da je slika krivotvorina. Ali ovo tu su zaista primjeri Murtića kakve možemo reći da bi djeca u školi praktički radila", rekao je Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko uopće izrađuje krivotvorine?
Krivotvorine u principu izrađuju, ako govorimo o slikarstvu, oni slikari ili kipari koji nisu u stanju vlastitim radom nametnuti se tržištu i biti kvalitetni kao autori.

"Kupite, stavite na zid i onda posumnjate iz nekih razloga. Prijavite to policiji, policija to oduzme i pokreće se sudski postupak protiv prodavača. U onomu, što je pronađeno u arhivi Hrvatske gospodarske komore, su među ostalim pronađene i 4 krivotvorine", pojasnio je Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše bure podigao je Isus na križu Salvadora Dalija.

"Rad je, neću ga nazvati krivotvorina jer nemamo crno na bijelo da je krivotvorina, dakle rad je pronađen u automobilu dvojice Talijana koji su u nekoliko navrata dolazili iz Hrvatske u Italiju i nazad. Jednom zgodom kad su prolazili Hrvatsku u njihovom autu je pronađen taj uradak. Kako nisu imali nikakvih dokumenata o porijeklu, odakle im to i kako je došlo, oduzeto im je u carinskom postupku", kazao je Jamičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje postoji jedna mala mala mogućnost da je jedan Dali original, a ne krivotvorina. Ukoliko se to pokaže točnim, ne da bi ovaj postav bio još bogatiji, nego bi u policiji mogli otvoriti još nekoliko muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo