Šah mat / Sam protiv šesnaestero: najpoznatiji svjetski šahist Gari Kasparov odigrao simultanku u Zagrebu i sve pobijedio

Kasparov, bivši svjetski prvak, rutinski je pobijedio sve protivnike, uključujući i najmlađe šahiste iz Hrvatske zbog kojih je, zapravo i došao

28.12.2016.
22:59
VOYO logo

Sam protiv njih 16-ero. Uobičajena situacija za ruskog velemajstora s hrvatskim državljanstvom, Garija Kasparova, koji je 15 godina u simultankama nije izgubio ni partiju.

Probleme mu nije zadavao bivši hrvatski predsjednik, Ivo Josipović. "Pa, teško da mu zadajem probleme, ima nas različitih tu. Ja sam već s njim imao čast igrati i ponosan sam, 33 poteza sam izdržao. Da'l ću ovaj put teško je reći...ja se branim, pa ćemo vidjeti koliko će obrana izdržati", rekao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nekih kojima je prvi put šampion jedva da je naišao na otpor. 

"Zadnji dvoboj sam imao prije gotovo godinu dana sa svojom suprugom i porazila me, pa sam jedno vrijeme bio frustriran, pa nisam htio igrati pa je ovo sad prigoda da se vratim šahu", rekao nam je Ivan Vrdoljak (HNS), potpredsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugima je pak glavna misija bila da ne budu prvi matirani. Bivšeg vaterpolista Dubravka Šimenca razveselilo je to što glazbenik Nikša Bratoš ima manje figura na stolu od njega. "Borim se da ne ispadnem prvi, to je cilj", priznao nam je. Nikša Bratoš nam je pak rekao "Nije se isplatilo razmicati figure".

Znatno ozbiljnije suparnike Kasparov je imao u znatno mlađim igračima. Među njima najmlađa ima samo devet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šahistica Renata Smetiško rekla nam je da je igrati s Garijem Kasparovom bilo "tešk no zabavno", a osim što je slučajno previdjela figuru u početku, zadovoljna je i svojom igrom. 

A najviše problema Kasparovu zadao je Damian Vučenović, četverostruki prvak Hrvatske sa samo jedanaest godina, koji je rekao: "izgubit ću, ali nema veze, važno je igrati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo bi se na to mogla svesti ideja zbog koje Gari Kasparov svake godine u Hrvatskoj organizira simultanke, kako bi se kroz inicijativu "Šah uz školu", ta igra popularizirala među školarcima.

"Osjećam se jako dobro što sam ovdje, što pomažem djeci u Hrvatskoj. To je sada moja zemlja, zato joj nastojim pomoći, i doista vjerujem da kroz moju šahovsku Fondaciju u idućim godinama Hrvatska može postati šahovsko središte, ne samo u regiji, nego u cijeloj Jugoistočnoj Europi", rekao nam je ovaj bivši svjetski prvak u šahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na simultanke će mu se svi uvijek rado odazvati jer tko bi propustio priliku glatko, ali časno izgubiti od bivšeg svjetskog prvaka. Ionako je igra najvažnija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo