Tajne velike seobe / Senzacionalno antropološko otkriće u Osijeku: Huni su ovdje bili već u 5. stoljeću!

Pronađen je najstariji kostur s takvim genskim podrijetlom u Europi

22.8.2019.
19:00
VOYO logo

Nevjerojatno antropološko otkriće iz Osijeka: na području Hrvatske u 5. stoljeću živjeli su drevni nomadski narodi - Huni i Alani.

Međunarodni tim znanstvenika predvođen Marijom Novakom iz Instituta za antropologiju proučavao je lubanje specifičnih, izduženih oblika te je putem posebne DNK analize došao do saznanja koja bi mogla promijeniti i povijest Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo 2013. 

Dvije lubanje su dokaz da su u davnom 5. stoljeću na području Hrvatske živjeli drevni nomadski narodi Huni i Alani. 

"Ovo istraživanje će nam pomoći ponovno napisati povijest te seobe naroda, to doba velikih migracija. Po meni je zanimljivo da oblik lubanja nije određen etnijom, već da je to vjerojatno bio klasni status. Ima tu puno elemenata koje smo pomogli otvoriti za daljnje istraživanje", kaže Mislav Čavka, radiolog KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo 2013. kada se kraj Osijeka gradila obilazna cesta. Arheološki iskop vodio je Josip Burzman koji je, čim je ugledao kosture, nazvao kolegu Marija Novaka i rekao mu u šali: "Pronašli smo glave izvanzemaljaca". 

"Onda smo detaljno pogledali te lubanje i rekao sam: 'Josipe, definitivno nisu Marsovci ni izvanzemaljci, već imamo ljude'. To su vjerojatno Huni ili neka germanska plemena koja su imala običaj deformirati lubanje svoje djece", ističe Mario Novak, bioarheolog u Institut za antroplogiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo okupio se međunarodni tim. Mario Novak iz Zagreba zamolio je kolegu iz Beča da mu pomogne s DNK analizom kostiju. Pronašli su tri lubanje mladića u dobi od 14 godina. I dok je jedna bila normalnog oblika, dvije su bile poprilično neobične.

"Osoba s izduženom lubanjom potječe s područja istočne Azije, današnje Kine, Mongolije ili Koreje i on je najvjerojatnije pripadnik Huna. Druga osoba je imala povišenu lubanju i on potječe s područja Bliskog istoka, Kavkaza, Crnog mora, pretpostavljamo da bi mogao biti Alan, nomadski narod iranskog podrijetla", kaže Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povijest postala bogatija i konkretnija

Umjetne deformacije lubanje bile su normalna pojava za to doba, a kako radiolog i član tima Mislav Čavka objašnjava, više je načina kako se može promijeniti oblik kostiju. 

"Dijete kad se rodi ima otvorene fontanele koji su nedorasli spojevi kostiju i onda ako se glava poveže pločicama, onda se rast usmjerava onako kako mi želimo", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika seoba naroda promijenila je povijest i razorila Rimsko carstvo, a sada imamo sigurnu potvrdu da smo i mi direktno povezani s njima.  

"Ti ljudi su naši preci. Može biti da dio moderne populacije koji živi u Hrvatskoj, ima gensko podrijetlo upravo tih ljudi", kaže Mario Novak, bioarheolog na Institutu za antropologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zahvaljujući ovom otkriću iz barbarskog doba, o kojemu zapisa gotovo da i nema, hrvatska je povijest postala bogatija i konkretnija. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo