inicijator 'Band Aida' / Sir Bob Geldof dobit će Porin za posebna dostignuća u glazbi

Image
Foto: PROMO

Statua će mu biti dodijeljena u Zagrebu uoči koncerta njegova benda u Tvornici kulture 14. ožujka

4.3.2020.
16:11
PROMO
VOYO logo

Sir Bob Geldof, vođa grupe The Boomtown Rats, jedan od najvažnijih glazbenika u povijesti rock glazbe i ključna figura punk i new wave scene, novi je dobitnik Porin – Special Merit Award, odnosno Porina za posebna dostignuća u glazbi.

Statua će mu biti dodijeljena u Zagrebu uoči koncerta njegova benda u Tvornici kulture  14. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bob Geldof osnovao je The Boomtown Rats davne 1975. u Dublinu, a na turnejama su nastupali uz Ramonese i Talking Headse.

"Postali su jedan od najvećih bendova kasnih 70-ih i 80-ih godina s hitovima koji su završavali na listama deset najboljih singlova te platinastim albumima koji su im osigurali Brit Awards, Ivor Novello i Grammy nagrade", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov hit "I Don't Like Mondays" bio je u vrhu glazbenih ljestvica u čak 32 zemlje te držao prvo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Geldof je bio idejni začetnik supergrupe Band Aid, u koju je okupio najveće svjetske glazbene zvijezde te je suautor pjesme "Do They Know It's Christmas", jednog od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iste je godine organizirao najpoznatiji humanitarni koncert svih vremena Live Aid koji se istodobno održavao u Londonu i Philadelphiji. Sezonu nakon toga uslijedio je i Live 8, serijal koncerata u 11 svjetskih gradova", navodi se u priopćenju HGS-a.

Geldofa je britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala viteškim ordenom Reda Britanskog Carstva, a s obzirom na to da nije državljanin Commonwealtha, tu titulu ne može upotrebljavati iako su ga mediji tako oslovljavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od stranih glazbenika Porin su dosad dobili: The Rolling Stones, Pink Floyd, Robbi Williams, Alanis Morrisette, Nick Cave & The Bad Seeds, Eric Clapton, Miles Davis, Sting i brojni drugi autori.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo