Najmlađi ikad / Sjećate se Sebastiana (17) koji je objavio znanstveni rad? Zabrinutog za upis na fakultet? RTL.hr je istražio i donosi mu odličnu vijest

Image
Foto: Sebastian Ćato/FB/Pixsell

'Ovaj primjer je svakako poticaj za razmotriti uvođenje vrednovanja i ovakvih, iako iznimno rijetkih, vrlo vrijednih angažmana učenika'

19.1.2022.
17:25
Sebastian Ćato/FB/Pixsell
VOYO logo

Sebastian Ćato ima jedan znanstveni članak. Zasad samo jedan.

Izvorni znanstveni rad. Dakle, pravo originalno otkriće nečega što nitko nikad prije njega nije otkrio. A cilj mu je Biologija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr se malo raspitao i 17-godišnjem, usudimo se reći de facto, znanstveniku donosi vrlo lijepu vijest s PMF-a u Zagrebu u vezi onoga do čega mu je jako stalo za budućnost u profesiji u koju je već sad beskrajno zaljubljen: kako da svoj znanstveni rad pretvori u bodove na kvalifikacijskom postupku za upit na faks?

Jer, znanstveni radovi se u Republici Hrvatsko ne nagrađuju dodatnim bodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj primjer je svakako poticaj za razmotriti uvođenje vrednovanja i ovakvih, iako iznimno rijetkih, vrlo vrijednih angažmana učenika", odgovorili su za RTL.hr s PMF-a u Zagrebu kad smo ih pitali što misle o slučaju ovog tinejdžera i što možemo očekivati kako će ga dočekati kad im vrlo uskoro pokuca na vrata.

Image
Predivna priča za dobro jutro /

Vjerojatno najmlađi u Hrvatskoj ikad: Tek mu je 17, a već je objavio izvorni znanstveni rad iz biologije. I to kakav!

Image
Predivna priča za dobro jutro /

Vjerojatno najmlađi u Hrvatskoj ikad: Tek mu je 17, a već je objavio izvorni znanstveni rad iz biologije. I to kakav!

Drugim riječima, do sada se znanstveni radovi prije fakulteta nisu bodovali jer ih praktično nije niti bilo. A sad… Pa… očito hoće, iako s PMF-a ne žele prejudicirati. Volja je očito tu. Kroz članak ćemo vidjeti i kolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo prošlog tjedna na portalu prenijeli vijest o ovom 17-godišnjem učeniku Srednje strukovne škole iz Šibenika, prenijeli smo i to da mu je žao što mu znanstveni rad neće donijeti dodatne bodove pri prijemnom postupku za upis na fakultet.

Sebastianu Ćati znanstveni žurnal Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Natura Croatica objavio je znanstveni članak o otkriću jedne vrste skakavca prvi put viđene u Dalmaciji, još jedne vrste skakavca do sada nezabilježene u cijeloj Hrvatskoj, te vrste zrikavca – prvi put registrirane i u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao suautor znanstvenog otkrića navodi se Dean Zagorac iz Slovenije. Priča koja se zakotrljala po medijima u zemlji očajnički željnoj dobrih vijesti, optimizma s pokrićem i povratku kakve takve vjere u ljude, otkrila je učenika Srednje strukovne škole u Šibeniku koji pohađa smjer agroturističkog tehničara.

Priča je otkrila tinejdžera koji se od svoje 12. godine sav posvetio prirodi i umjesto bezobraznih, polupismenih sadržaja po svojim profilima na društvenim stranicama dijeli linkove na znanstvene dokumentarce, svoje slike rijetkih biljaka, kukaca…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, otkako je njegove objave na iNaturalistu s objavama primijetio Josip Skejo, asistent s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sebastian je dobio mentora kakvog je zaslužio, počeo je učiti i ono do čega bi teško došao sam.

Skejo mu je usto objasnio postupak da otkriće svojih kukaca pretvori u dio znanstvene baštine s ovih prostora, objavljeno u Naturi Croatici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog tjedna pisali smo da bi ovaj izvorni znanstveni rad mogao biti životno važan Sebastianu. Mogao…

Ovisi to prvenstveno o njemu, ali i o konkurenciji koju će imati za upis na željeni fakultet. I to vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj objavljeni znanstveni rad, teoretski sve da je dobio i Nobela, pri upisu na fakultet ne donosi dodatne bodove.

"To se zasad, nažalost, ne uvažava, pa se trudim podignuti prosjek što više mogu i riješiti maturu što je bolje moguće", odgovorio je Ćato za portal Srednja.hr - koji je o njemu prvi pisao - kad su s njim natuknuli i tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ne bi bodovao znanstveni rad zvučalo je malo previše paradoksalno čak i za Republiku Hrvatsku, pa smo pitali ministra Radovana Fuchsa što misli o tome. Za svaki slučaj, rekosmo, prvo kod njega.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema nadležnost intervenirati u odluke visokih učilišta koje se donose u okviru autonomije i akademske samouprave", potvrdili su nam iz ureda ministra da je riječ o nečem što spada u područje autonomije znanstvene institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Fuchs nas je uputio na PMF. A na isti set pitanja, primijetili smo i to, iz Dekanata PMF-a odgovorili su nam već sljedeći dan, što – znaju kolege koji se bave slanjem upita ovima i onima – već po sebi ukazuje na izvjesni entuzijazam.

"Zahvaljujemo na upitu koji je ujedno i dijeljenje izvanredne i jedinstvene vijesti o uspješnosti i angažiranosti vrlo mladih ljudi u znanosti", odgovorili su, malo je reći ne skrivajući što misle o srednjoškolcu iz Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dalje:

"Kriteriji za upis svake akademske godine određuju se natječajem i točno je da do sada u okviru dodatnih postignuća kao jedno od njih nije bio propisan (izvorni) znanstveni rad učenika - nikada se nije ni pojavila takva ideja s obzirom da nije uobičajeno da učenici objavljuju znanstvene radove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OK, znači naprosto se nije pojavila takva situacija, objasnili su nam. A što sad kad se takva situacija pojavila?

"Kroz dodatna postignuća uobičajeno se vrednuju sudjelovanja na državnim i međunarodnim natjecanjima iz određenih nastavnih predmeta, završena druga srednja škola i sl., ali ovaj primjer je svakako poticaj za razmotriti uvođenje vrednovanja i ovakvih, iako iznimno rijetkih, vrlo vrijednih angažmana učenika", odgovorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo