SVEMIRSKI PUTNIK / Slavni robot Philae nije se oglasio već pet mjeseci: 'Nastavit ćemo osluškivati'

Image
Foto: AP Images

Philae, koji je na letjelici Rosetti deset godina putovao do kometa "Čuri", sletio je na površinu tog nebeskog tijela 12. studenoga 2014. godine. Bilo je to prvi put da je čovjek uspio spustiti letjelicu na komet

28.12.2015.
16:14
AP Images
VOYO logo

PARIZ - Slavni robot Philae koji se nalazi na kometu Čurjumov-Gerasimenko i nije se oglasio pet mjeseci, ima izgleda "progovoriti" do kraja siječnja, rekao je u ponedjeljak ravnatelj francuske svemirske agencije CNES.

"Što više vremena prolazi, izgledi za kontakt sve su manji, ali ne bih rekao da su posve izgubljeni", rekao je Phillipe Gaudon, ravnatelj CNES-a i šef projekta Rosetta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo osluškivati i gajimo nadu do konca siječnja 2016.", naglasio je.

Philae, koji je na letjelici Rosetti deset godina putovao do kometa "Čuri", sletio je na površinu tog nebeskog tijela 12. studenoga 2014. godine. Bilo je to prvi put da je čovjek uspio spustiti letjelicu na komet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko odskoka prilikom slijetanja, Philae se stabilizirao u sjeni, između dviju stijena. Radio je prvih 60 sati, koliko je imao solarne energije u baterijama. Zatim je utihnuo i ponovo se iznenada probudio 13. lipnja ove godine. Radio je do 9. srpnja i od tada opet šuti.

"Dio kometa na kojem se nalazi Philae udaljeniji je od Sunca pa se i smanjuje količina solarne energije koju dobiva", rekao je Gaudon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo kalkulacije sunčanih sati ne znajući točno među kakvim se stijenama Philae nalazi, a one mogu bacati sjenu i onemogućiti punjenje njegovih solarnih panela", kaže Gaudon. "Po postojećim izračunima, krajem siječnja robot više neće dobivati dovoljno energije i postat će preslab za emitiranje", dodao je.

"Ali s druge strane, Rosetta se približava površini kometa što potencijalno jača mogućnosti za kontakt", rekao je Gaudon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su primili dva kratka zvučna signala posljednjih dana, prvi u noći 22. prosinca, a drugi na Božić, ali nisu sto posto sigurni da je to bila poruka robota.

Misija Rosetta završit će definitivno u rujnu 2016., kontroliranim udarom istoimene letjelice u komet "Čuri", tijekom kojega se planiraju napraviti nove fotografije i prikupiti dodatni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo