LAND ART FESTIVAL / Slavonska žitna polja postala umjetnička galerija! Ovako nešto ne viđa se često

I na Slami, kao na svakom ovakom festivalu, postoji glavni krivac. Pedro za sve nepravde i zla

19.8.2019.
17:55
VOYO logo
Image

Slavonska žitna polja postala umjetnička galerija! Ovako nešto ne viđa se često

Image

Slavonska žitna polja postala umjetnička galerija! Ovako nešto ne viđa se često

Tik uz grad Osijek, na žitno polje doselili su se dupini. A oni tamo mogu svirati gitare ili se odmarati na divovskim stolcima. Riječ je o tradicionalnom land art festivalu naziva Slama, gdje je desetak umjetnika danima radilo skulpture od tog prirodnog materijala. Prekrasni prizori umjetninama uređene ravnice poziv su za našeg Tina Kovačića.

Žetva je završena, a žitnice, nakon što su nahranili trbuhe, sada hrane dušu. Tradicionalna Slama, land art festival i ove godine nudi neobične skulpture ali šalje i ozbiljnu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu s prirodom je zapravo glavna premisa. Ne samo za umjetničko stvaralaštvo nego treba biti u svim granama našega društva jer oterećujemo ovaj planetsa načinom i neodgovornim ponašanjem", kaže umjetnik NikolaFaller.

Djeca najviše uživaju, iako ponekad, slama i zažulja. No, nikome ne smeta. Radost života glavna tema je slame. Svaka od ovih skulptura predstavlja neki od motiva koji život čini boljim. Sreća, glazba, ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A radost življenja predstavlja i stolica od slame. U smislu toga da ponekad treba i odmoriti. Blagovati. A ja ću vam reći, ova slama udobnija je od bilo kojeg kauča iz trgovine", govori naš reporter Tin Kovačić.

Spretne ruke umjetnika ovoga puta ne koriste kist ili dlijeto, već škare, užad, prirodne materijale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sad zapravo sastavljamo nekakve detalje tipa veselih djijelova, srceta, sunce, oblake. Radosno nešto. Kad ljudi prođu kroz taj tunel, mogu se zadržati, leći, gledati zvijezde", ističe umjetnica Valentina Grubačević.

I na Slami, kao na svakom ovakom festivalu, postoji glavni krivac. Pedro za sve nepravde i zla. Ta skulptura na kraju – loše završi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A morski pas je sušta suprotnost. Predstavlja taj neki strah. Strahovladu. On će gorjeti na lomači", naglasio je Faller.

A njegova strašna egzekucija planirana je u zalazak sunca kada Slama prelazi u pepeo koji će ponovno nahraniti ovu zemlju – za poljoprivrednu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo