izvozi medvjede, uvozi risove / Slovenija iz Rumunjske mora uvoziti divlje mačke kako bi spriječila njihovo izumiranje

Image
Foto: Facebook: Primosko-goranska županija

Znanstvenici upozoravaju da su risovi gotovo sasvim nestali iz slovenskih šuma. Podaci pokazuju da ih se može nabrojati na prste. Naime odraslih jedinki ima tek manje od 15

28.4.2016.
13:04
Facebook: Primosko-goranska županija
VOYO logo

Kako bi osnažila populaciju ugroženih risova slovenska vlada ove i iduće godine planira uvesti više parova tih životinja iz Rumunjske.

U dokumentu o održivoj strategiji upravljanja risom upozorava se da je ta životinja skoro sasvim nestala iz slovenskih šuma. Smatra se da je ostalo samo još 10 do 15 odraslih jedinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječilo potpuno izumiranje risa potrebno je uvesti više parova tih životinja, pri čemu je najbolje rješenje nabavka većeg broja jedinki risa s područja Karpata, predlaže se u tom dokumentu.

Ris je zbog nedostatka plijena i pretjeranog izlova iz slovenskih šuma najprije skoro sasvim nestao početkom 19. stoljeća. Na poticaj jednog lovca iz Švicarske koji je rado lovio u Sloveniji iz karantene zoološkog vrta Stromovka u Slovačkoj dovedena su i puštena tri para risova na područje Kočevskog roga, koji su se od onda razmnožili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1978. godine bio je ponovno dopušten njihov odstrijel. To, ali i smanjenje njihova prirodnog staništa, te manja otpornost bili su faktori koji su opet doveli do dramatičnog smanjenja risova u slovenskim šumama.

I dok muku muči s risovima, medvjedi Sloveniji nisu problem. Nedavno smo čitali o 27-godišnjem Pyorsu koji je poslan na Pireneje kako bi pomogao obnoviti populaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju je zadaću "shvatio" iznimno ozbiljno te se sav dao u "posao" i izazavo genetski kaos. Naime, pario se i s vlastitim potomstvom te postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive.Španjolski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo