POHARAO FLORIDU / Snimili morskog psa kojega su more i žestoki uragan Ian odnijeli s pučine na ulice gradića u Floridi

Image

Dio stručnjaka za morske pse nije siguran što točno prikazuje snimka, dio pak ne dvoji da je riječ o morskom psu, čak objašnjava što se moglo dogoditi

30.9.2022.
9:29
VOYO logo

Petak ujutro na Floridi čiji je dijelove temeljito poharao uragan 4. kategorije, dočekuje vijestima o najmanje 10 poginulih, najavama predsjednika Joea Bidena da bi "broj žrtava mogao biti znatan", ali i bizarnostima poput videa što ga prenose mediji o navodnom morskom psu kojega je uragan svojim olujnim valom nanio na poplavljene ulice grada Fort Myers na zapadu Floride.

Video snimljen pametnim telefonom i objavljen na društvenim mrežama, prenose mediji od SAD-a, preko Europe do Indije, ujedno se ograđujući utoliko što nije prvi put da se za vrijeme poplava objavljuju lažne snimke "morskih pasa" koje je oluja nanijela na ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Associated Press je krenuo tragom snimke i utvrdio da je snimka autentična, a potom krenuo utvrđivati je li na snimci doista morski pas prenosi list Tampa Bay Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP je došao do Dominica Cameratte koji je potvrdio da je doista on taj koji je snimio video: "Zumirao sam ga i svi moji prijatelji rekli su: 'Pa to je morski pas, čovječe!'"

Image
Uragan kategorije 4 /

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Image
Uragan kategorije 4 /

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Duljinu mu je sa svog mjesta snimanja procijenio na nešto manje od metra i pol. Bivši direktor Muzeja povijesti prirode na Floridi George Burgess za AP je kazao da se "čini da je to mladi morski pas". Direktor programa za očuvanje morskih pasa Sveučilišta Miami Neil Hammerschlag komentirao je, pak, da je "teško ocijeniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god, Cammeratta koji je snimio video, kazao je da je ribetinu snimio nedaleko od svog doma u trenucima kad se voda popela sve do njegove kuće, te da smatra da je riba iz mora došla u obližnji vodotok, odatle u retencijsko jezero, a odatle, kad se i ono prelilo uslijed nadirućeg mora pogonjenog uraganskim vjetrovima, na gradsku ulicu.

Marobiolog Yannis Papastamatiou rekao je za AP da većina morskih pasa pred uraganima bježi u plitke zaljeve, moguće i zbog naglog pada tlaka zraka, te da je moguće i to da je morski pas slučajno uplivao u potok ili da ga je more s vjetrovima tamo nanijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burgess je rekao i to da se posebno mladi morski psi bikovi vole zadržavati u vodama niske slanosti poput rijeka, ušća, pa tako i vodotokova uz morsku obalu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo