objavljena pisma / Šok na kulturnoj sceni: Priznao da je silovao suprugu jer nije imala interesa za seks

Image
Foto: Screenshot You Tube

U pismima se Baxter povjerava prijatelju da je silovao vlastitu suprugu Jacquie Sturm jer nije pokazivala interes za seksom

15.2.2019.
12:50
Screenshot You Tube
VOYO logo

U objavljenoj zbirci pisama jednoga od najznačajnijih novozelandskih pjesnika Jamesa K Baxtera sadrži stoji otvoreno priznanje da je silovao suprugu što je izazvalo šok u književnim krugovima te zemlje.

Baxter je umro u Aucklandu 1972. godine. Međunarodno priznanje stekao je u kasnim 50-tim godinama nakon što je Sveučilište u Oxfordu objavilo njegovu pjesničku zbirku 'In Fires Of No Return' (U vatri bez povratka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je kontroverzna ličnost desetljećima, a nova zbirka njegovih pisama, što ju je Sveučilište Victoria objavilo u siječnju, sadrži kontroverzne opise silovanja.

U pismima se Baxter povjerava prijatelju da je silovao vlastitu suprugu Jacquie Sturm jer nije pokazivala interes za seksom. Sturm je bila priznata pjesnikinja i spisateljica kratkih priča, te jedna od prvih Maorkinja na Novom Zelandu koje su dobile fakultetsku diplomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zeland je zaprepašten saznanjima o čuvenom pjesniku nazvavši ih groznim, strašnim i šokantnim. Tako je Baxter u pismima iz 1960. godine napisao:

"Seksualni odnosi sa ženom ponovno su se uspostavili. To nam barem daje neke zajedničke temelje da riješimo poteškoće. Postignuto silovanjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova su pisma uistinu šokantna, riječ je o izdaji na nekoliko razina, od opisivanja samog brutalnog čina, izostanka srama u opisima i istinske izdaje povjerenja. Ovime se Jacquie stavlja u podređen položaj u odnosu na Baxtera. Ona zaslužuje puno više od toga da ostane u sjećanju kao Baxterova žrtva. Unatoč svemu što je pretrpjela, ona izlazi kao pobjednica. Ako ju ljudi žele upoznati trebali bi čitati njezina djela, a ne Baxterova", rekao je profesor Paul Millar, bliski prijatelj pokojne Sturm, prenosi Guardian.

Baxter i Sturm bili su u braku 20 godina i imali dvoje djece. Jacquie Sturm umrla je 2009. u 82. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo