kompanija Elona Muska / Space X ponovno vodi Amerikance u svemir: Među stotinama eksperimenata isprobavaju i metode za liječenje raka

Misija će trajati šest mjeseci, a astronauti neće besposličariti

16.11.2020.
23:25
VOYO logo

Leti, leti raketa s četiri astronauta od Floride do Međunarodne svemirske stanice. Lansirala ih je Space X - kompanija Elona Muska u suradnji s NASOM.

Privatna raketa 

"Ovo je sjajan dan za Sjedinjene Američke Države i Japan. Radujemo se budućoj suradnji, ne samo u zemaljskoj orbiti, nego sve do Mjeseca. Jako smo uzbuđeni kako je to danas prošlo'', rekao je direktor NASA-e Jim Bridenstine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je to prava misija lansiranja astronauta s američkog tla s jednom privatnom raketom, nakon devetogodišnje ovisnosti o Rusiji. U svibnju je bila probna misija, a ovo je prvi operativni redovni let kojeg je izvela jedna komercijalna tvrtka Space X. Račun ide NASI. U kapsuli su trojica Amerikanca i jedan Japanac.

''Vjerujem da će se ljudske svemirske aktivnosti proširiti od Međunarodne svemirske stanice do Mjeseca. Radujem se što ćemo uživati u novoj eri i zajedničkoj budućnosti'', izjavio je Hiroshi Sasaki, generalni direktor kompanije.

Image
Kapsula Crew Dragon /

SpaceX lansirala četiri astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

Image
Kapsula Crew Dragon /

SpaceX lansirala četiri astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji


U svemiru je gužva. Gore su već dvojica Japanaca i jedna Amerikanka.

''A gore na svemirskoj postaji ima šest mjesta za spavanje. Naime, oni nemaju neke posebne krevete, ali svatko ima svoje mjesto za spavanje. Sada će zapovjednik postaje morati spavati u samoj kapsuli dragon. Ali nije problem kad lebdiš svejedno ti je jel ti je mjesto negdje bočno ili gore da ti krevet lebdi na plafonu gledajući iz naše perspektive'', kazao je astronom Ante Radonić.

Iz naše perspektive sve to još uvijek izgleda nestvarno. Ovo je tek prvi od šest redovnih letova koji će izvesti Space X i Nase u narednim godinama.

"Nevjerojatno iskustvo. To je nešto za što ne vjeruješ koliko je dobro dok ne doživiš osobno", kazao je Fabio Giallanza iz Miamija.

Misija će trajati šest mjeseci, a astronauti neće besposličariti. Čeka ih više od dvjesto eksperimenata.

''Od medicinskih, bioloških, fizičkih, oni isprobavaju i dosta metoda vezanih za liječenje raka. Bave se uzgojem bilja, već smo prije vidjeli da su jeli salatu iz svemira'', rekao je Radonić. 

Let će trajati 27 sati, što znači da u Međunarodnu svemirsku stanicu stižu u zoru. Sljedeća posada na put kreće početkom ožujka, a u njoj će biti i jedan Europljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo