zimsko računanje vremena / Spavamo duže: Ne zaboravite noćas pomaknuti satove unatrag!

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Završava ljetno računanje vremena

26.10.2019.
8:55
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

U noći sa subote na nedjelju kazaljke na satovima pomiču se jedan sat unatrag, dakle s 3 sata ujutro na 2 sata, čime završava ljetno računanje vremena u ovoj godini. 

Dobra je vijest dakle da spavamo jedan sat duže, a loša da će mrak padati ranije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2020. godine.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, gdje su Hrvatske željeznice (HŽ) objavile kako su organizirale posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U željezničkom će prometu zbog pomicanja vremena tri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu, u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split i Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor", stoji u priopćenju HŽ-a.

Također, imajte na umu da od sljedećeg petka, 1. studenog, sukladno članku 102. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su motociklisti koji cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena, što bi trebalo započeti s 1. travnjem 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo