Na 115 metara dubine / Spektakularno otkriće kod Visa: Pronađen misteriozni sef u olupini broda pun zlata

Image
Foto: Guliver/Thinkstock

Na slavnom admiralskom brodu bilo je skoro 400 osoba i velika količina zlata

28.8.2018.
10:45
Guliver/Thinkstock
VOYO logo

Ekipa hrvatskog ronioca Lorenza Marovića je na olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru, pronašla sef.

Nadaju da bi u sefu moglo biti zlato kojeg je, prema legendi, ta oklopnjača prenosila za uspostavu italijanske vlasti u Dalmaciji. Naime, postoji legenda da je ukrcana određena količina sredstava u obliku američkih zlatnih dukata kao baza za otvaranje bankarskog sustava u Dalmaciji koji bi služio tome da Dalmatince pretvore u Talijane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorenzu Maroviću trebalo je 13 godina da dobije legitiman zaron i potvrdi nalaz. Točnu poziciju broda otkrio je tražeći koralje još 2005. godine na 115 m dubine, 7 NM  sjeverno od Visa u smjeru Rogoznice. No s otkrićem su krenuli i problemi oko prava pronalaska, jer je isto tvrdio i bivši ministar kulture Jasen Mesić, a tad voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Potonji je naime vodio francusko-hrvatski tim koji je istraživao olupinu tek nekoliko dana nakon što je Marović nabasao na ostatke broda.

Ušli su u sudski spor kojeg je Lorenz Marović izgubio na splitskom sudu, što i danas drži spornim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno otkriće kod Paga: Ronioci pronašli brod iz prvog stoljeća prije Krista

"Danas, srećom imamu punu suradnju s Konzervatorskim uredom u Splitu, a što se tiče vrijednosti u sefu, to je teško procijeniti. Sumnja se na vrijednost o 250.000 tadašnjih talijanskih lira. No, meni je najbitnije da ovo otkriće sačuvamo za našu djecu. 391 duša je ostala na dnu mora istog trenutka i te duše žele spokoj i mir, a do sad je tu bila čitava zbrka od strane svakakvih tipova koji tamo rone", rekao je Marović koji bi zbog ovog otkrića mogao dobiti izdašnu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se potvrdi sadržaj sefa, Marovića bi mogla dočekati i nagrada od 10 posto procijenjene vrijednosti koja se mjeri u desecima milijuna eura, piše Morski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo