kako je ovo moguće? / Splićanin na mukama: 'Gospodarice' i 'prsate bake' zatrpale mu mobitel lascivnim SMS-ovima: Evo što mu savjetuju operateri i HAKOM

Image
Foto: shutterstock

Prilikom kupnje kartice i instalacije nije se registrirao niti unosio podatke poput godina...

23.3.2021.
8:26
shutterstock
VOYO logo

"Gospodarica" koja traži roba ili prsata baka. Samo su dio poruke koje je muškarac iz Splita dobivao na mobitel putem SMS-a. Da stvar bude gora, ove poruke su počele stizati odmah nakon što je kupio SIM karticu. Agonija traje i dalje jer ni sam nije siguran kako bi se neželjenih "hotline" poruka riješio. 

Prilikom kupnje kartice i instalacije nije se registrirao niti unosio podatke poput godina, a zabrinjavajuće je pomisliti da su takve ili slične poruke mogla dobiti i djeca, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zavidna kolekcija /

Čovjek s jednom od najvećih privatnih kolekcija mobitela na svijetu za Direkt: 'Prvotni cilj je bio 50 do 100, ali sad je nezamislivo velika'

Image
zavidna kolekcija /

Čovjek s jednom od najvećih privatnih kolekcija mobitela na svijetu za Direkt: 'Prvotni cilj je bio 50 do 100, ali sad je nezamislivo velika'

Iz Hrvatskog telekoma, vlasnika Simpa mreže, provjerom brojeva utvrdili da se tu radi od porukama koje na broj Splićanina stižu iz mreže drugog operatora te se mogu okarakterizirati kao spam poruke.

U Tomatu, odnosno A1, čiji je broj 092 s kojeg dolaze poruke kazali su da oni uvid u poruke nemaju, ali uvjeravaju kako mogu pomoći Splićaninu da prestane dobivati lascivne poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedan operator ne može, niti smije kontrolirati dopisivanje i druge sadržaje korisnika na mobilnim uređajima. Navedeni brojevi su blokirani jer su slali neželjene SMS poruke protivno Općim uvjetima poslovanja A1 Hrvatska i Zakona o elektroničkim komunikacijama. Korisnici koji zaprime neželjene SMS poruke, odnosno one na koje se nisu predbilježili, trebaju ih prijaviti svojem operatoru koji će provesti postupak sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama", poručili su iz A1 i tako lopticu ponovno prebacili Hrvatskom telekomu, čiji je jedini savjet da se korisnik okoristi uslugama HAKOM-a.

Registar "Ne zovi"

A u HT-u su sugerirali da se korisnik upiše u Registar "Ne zovi" jer brojeve upisane u Registar trgovci ne smiju zvati ili na te brojeve slati promidžbene ili prodajne poruke. Više informacija o Registru se može pronaći na stranicama HAKOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit su odgovorili i iz HAKOM-a.

"Nakon što se broj ugasi operator ga drži u svojevrsnoj karanteni minimalno šest mjeseci, upravo kako bi se izbjegle situacije u kojima korisnik kojem je dodijeljen već korišteni broj ne bi primao poruke, odnosno bilo koji oblik komunikacije, a koji je upućen prijašnjem korisniku. Nažalost, to nije uvijek tako pa se dogode i ovakve situacije", poručili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov je savjet da naš korisnik od operatora zatraži blokiranje primanja SMS poruka koje mu ionako ne trebaju, ako karticu koristi samo kao hotspot.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo