impozantan kip / Spomenik Kalašnjikovu: u Moskvi otkriven kip izumitelja najpopularnije puške na svijetu

Image
Foto: AP

Metalna skulptura u glavnome gradu Rusije viša od 7 metara predstavlja Mihaila Kalašnjikova koji u ruci drži AK-47, oružje izumljeno 1947. godine

19.9.2017.
14:30
AP
VOYO logo

Impozantan kip sovjetskog inženjera Mihaila Kalašnjikova, izumitelja legendarne jurišne puške koja danas nosi njegovo ime, svečano je otkriven u utorak u Moskvi, a vlasti su njegov izum pozdravile kao ruski zaštitni znak. 

Metalna skulptura u glavnome gradu Rusije viša od 7 metara predstavlja Mihaila Kalašnjikova koji u ruci drži AK-47, oružje izumljeno 1947. godine od kada je, prema nekim procjenama, proizvedeno više od 100 milijuna primjeraka u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalašnjikov je "utjelovio najbolje crte ruskog čovjeka, izvanredan prirodni dar, jednostavnost, integritet i organizaciju", izjavio je na svečanosti ministar kulture Vladimir Medinski te dodao da je jurišna puška postala "istinska kulturna marka Rusije".

Mihail Kalašnjikov umro je u dobi od 94 godine 23. prosinca 2013. nakon duge bolesti i pokopan je sa svim vojnim počastima na memorijalnom vojnom groblju blizu Moskve, a pokopu su osim predsjednika Vladimira Putina prisustvovali visoki ruski dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen 10. studenoga 1919. u jednome sibirskom selu, Kalašnjikov je radio sve do godinu dana prije smrti kada zbog teške bolesti to više nije mogao.

AK-47 je robusno i jeftino oružje koje je postalo simbol oružane borbe za neovisnost, a danas krasi brojne zastave, među ostalima države Mozambik, ali i šijitskog libanonskog pokreta Hezbollah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihail Kalašnjikkov nikada nije primio novac za prodaju milijuna pušaka koje nose njegovo ime, a koriste se u vojskama više od 80 zemalja.

Poduzeće Kalašnjikov počelo je gubiti poslove otkako je izumitelj umro, pa je proširilo svoj asortiman, moderniziralo se i otvorilo privatnom kapitalu te se sve više koncentrira na proizvodnju predmeta pod zaštitnim imenom Kalašnjikov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo