Raspituju se o njemu itekako / Sprdaju li se turisti u Splitu s bankomatom u ulici širine samo 70 cm? Obišli smo sve postavljene u palači

Image
Foto: Sergej Županić

Tu se prolazi naizmjenice, a stroj za keš broji svoje dane u miru uz Jupiterov hram, tek koji metar od 3500 godina stare stražnjice egipatske sfinge

21.7.2022.
12:05
Sergej Županić
VOYO logo

Ispalo je da pored tolikih turista nije baš najjednostavnije fotografirati u čistom kadru bankomat postavljen u najužu ulicu u Splitu, dapače, u najužu u Hrvatskoj, odnosno kako kažu – u jednu od najužih na svijetu.

Prvo je valjalo progurati se kroz Peristil krcat turistima, sve do jugozapadnog ugla tog nekadašnjeg šetališta umirovljenog cara Dioklecijana, e kako bi se kroz Ulicu Kraj Svetog Ivana došlo do Jupiterovog hrama s kraja 3. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kako provesti život /

Znate li da je po voznom redu HŽ-a moguće od S. Broda do Splita putovati 35 sati? A od Zagreba do Pule?

Image
Kako provesti život /

Znate li da je po voznom redu HŽ-a moguće od S. Broda do Splita putovati 35 sati? A od Zagreba do Pule?

Ovog puta nije nam predmet obilaska i zanimanja bio hram što su ga rani kršćani u 6. stoljeću prenamijenili u krstionicu Svetog Ivana. Cilj nam je bila najuža ulica u Splitu, popularno znana kao "Pusti me proć'" i njen suživot s bankomatom koji na njenom istočnom kraju već neko vrijeme slovi za egzotičnost čija misteriozna svrha privlači sve veću pažnju prolaznika.

Bankomat je egzotičan zato što je ulica "Pusti me proć'" široka samo 70 centimetara, što smo izmjerili na licu mjesta. S jedne strane Jupiterov hram na povišenom, ispred njega jedna od 12 egipatskih sfingi starih oko 3500 godina što ih je Dioklecijan praktično ukrao za svoju Palaču kao ukras, s druge strane gotička peterokatnica…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A usred svih tih građevina i artefakata čija se starost mjeri u milenijima - bankomat. Šinjorinu koja je strpljivo sjedila za stolom za naplatu ulaznica u Jupiterov hram, pitali smo je li primijetila uspijevaju li turisti uopće koristiti taj siroti stroj na ulazu u prolaz od 70 centimetara? Primijete li ga uopće?

"Primijete ga, da. Ali, nije baš da ga koriste", kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I? Što kažu?

"Pitaju je li i bankomat antički", odgovorila nam je sasvim ozbiljnog lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zezaju se, naravno. Zar ne? Hm… Zezaju li se?

"A šta ja znan, nadan se da se samo zezaju. Ima ih koji to pitaju. Mogu se samo nadat da se zezaju. A opet, ko će ih znat. Bude tu svakakvog svita. Evo, bila je ta jedna turistkinja koja je ovdje došla i pitala da je je li ovaj Jupiterov hram izgradio Jupiter", otkrila nam je djelić svoje sezonske svakodnevnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma da. To me je ta gospođa pitala najozbiljnije. Tako da, kad me pitate zezaju li se oni kad pitaju je li i bankomat antički, evo ja stvarno više nisan sigurna."

Rekla nam je da je to samo jedno od pitanja takve kategorije. Rekla nam je i to da bankomat tu stoji već najmanje godinu dana, ali da ga sve donedavno nitko nije posebno obadavao osim tih nekoliko turista s pitanjima o njegovoj povijesnoj vrijednosti, a nije primijetila niti da ga se nešto posebno koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom: "Pa neko vrime nije radija, pa su ga popravljali…" U svakom slučaju, osim ljeti kad se ljudi s njime masovno (valjda) sprdaju, bankomat smješten samo koji metar udaljen od stražnjice drevne crnogranitne Tutmozisove sfinge, uglavnom broji svoje dane u miru.

To međutim apsolutno ne vrijedi za svu silu bankomata koji su se zadnjih godina namnožili po Dioklecijanovoj palači otprilike istim onim brutalnim tempom kojim su turisti pohrlili u najveći grad Dalmacije, na radost onih koji na njima zarađuju, na užas domorodačkog stanovništva Dioklecijanove palače koje svjedoči gužvama, noćnim bljuvanjima, zapišavanju drevnih kaleta, partijanju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proguravši se kroz Ulicu pusti me proć', zapravo prolaz kojem službeni naziv niti ne treba jer tu nema baš nikakvog broja, ničega, izbili smo u nekoliko koraka na Širinu Filipa Grabovca sa stolovima koji su čekali goste za ručak. A odmah preko, ironično – odmah pored jednog od izloga Restorana Jupiter, naletjeli smo na još jedan bankomat, tek par desetaka metara od onog prvog.

Svoj kratki pregled Dioklecijanovih bankomata započeli smo još nešto ranije, još kod zapadnih, Željeznih vrata Palače, gdje smo ih na uglu Narodnog trga i Ulice ispod ure na samo osam metara razdaljine nabrojali čak osam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednog ozbiljnijeg domaćeg gospodina pitali smo što misli, onako otprilike, koliko bi sada moglo biti bankomata po Palači?

"Ma, ima ih sto!", odmahnuo je rukom, "Ko će to više znat!? Sve je pop***!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da ih nije bilo sto, ali još i prije nego što smo kroz Krešimirovu, povijesni "decumanus" izbili na Peristil, na uglu smo naletjeli na još jedan. Valjda ako netko, pored ona tri na osam metara razdaljine niti pola minute hoda ranije, opet zatreba nešto gotovine.

Čim se odatle skrene u Dioklecijanovu, u povijesni "cardo", samo nekoliko koraka od prethodnog stroja za keš, odmah na početku postavljen je još jedan. A na pola Dioklecijanove, postavljena su još dva bankomata, suprotstavljena dijagonalno, skoro licem u lice, kao da jedan na drugog reže konkurentskim logoima novčarskih tvrtki koje su ih tu instalirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riva je, pak, posebna pjesma i na njoj, samo na onom dijelu koji se pruža uz samu Palaču, uočili smo ih 13, a ne bismo baš dali ruku u vatru da nismo kojega previdjeli.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo