SLIJEDI PRAVNA BITKA / Srbi za loto skandal optužili hrvatsku tvrtku, vlasnik u šoku: 'Taj softver im nisam instalirao!'

Obični televizijski prijenos izvlačenja loto 7/39 - u Srbiji je prerastao u veliki skandal. Prvo je greškom umjesto broja 27 ispisan 21, da bi upravo taj broj izišao sljedeći. U lutriji tvrde - greškom radnika, građani su pak uvjereni - riječ je o namještaljci. Slučaj istražuje policija, komentirao ga je premijer, a otkrivamo kako se u središtu afere našla i jedna zagrebačka tvrtka

29.7.2015.
19:13
VOYO logo

Trebalo je to biti samo još jedno izvlačenje brojeva... No, iako je četvrti izvučeni broj bio 27, na grafici na ekranu ispisao se prvo broj 21! Dobro pazite - broj 21, a kao peti - iako su bila izvučena tek četiri - ispisao se broj 27.

Ali, kao peti izvučen je broj 21 - koji se na ekranu ispisao i prije nego li je doista izvučen...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoćni prijenos uživo - zainteresirao je i tužiteljstvo, policiji je dan nalog da provede istragu. A u lutriji tvrde - kriv je ljudski faktor - odnosno čovjek koji je greškom u softver unio krivi broj.

"Znači umjesto da unese broj 27, on je uneo broj 21. U tom trenutku vidjevši što je učinio čovjek unosi 27. Po nekim zakonima vjerojatnosti postojala je mogućnost da iziđe i loptica 21 i ona je izašla", kaže predsjednik Komisije za izvlačenje brojeva Ljubomir Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su se nasmijali, no vjerojatnost da radnik slučajno unese broj koji je odmah poslije i izišao u tom je trenutku doista postojala - i bila je 1:35. U srpskoj su se lutriji požalili i na softver.

Image
šokirani milijuni gledatelja /

Skandalozno izvlačenje sretnih brojeva srpskog lota: je li ovo dokaz namještaljke?

Image
šokirani milijuni gledatelja /

Skandalozno izvlačenje sretnih brojeva srpskog lota: je li ovo dokaz namještaljke?

"Postojeći informatički sistem koji još uvijek državna lutrija Srbije koristi u nekim segmentima isporučen je od hrvatske tvrtke Nirvana", žali se direktor Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je istina, tvrdi direktor Nirvane, ali i poručuje - instalirali smo im glavni lutrijski softver, no zbog pravila struke - ne i softver za televizijsko izvlačenje.

"Taj segment nikad nisam niti instalirao niti isporučio lutriji Srbije, a tu se upravo dogodio problem!", tvrdi vlasnik tvrtke Nirvana Arsen Dobrota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo to, već vlasnik hrvatske tvrtke - tamošnju lutriju namjerava tužiti jer mu taj drugi softver već godinama ne plaćaju. Skandal je poprimio tolike razmjere da se u njega uključio i najmoćniji čovjek Srbije, premijer Aleksandar Vučić. Stanje u lutriji je, kaže, katastrofalno, država slabo ne zarađuje i za to se ne mogu izvlačiti na hrvatsku firmu.

"Ako je bilo ikakvog kaznenog djela, ti ljudi će odgovarati u skladu sa zakonom", poručuje Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je komentirala i Hrvatska lutrija. Tehnički problemi, neadekvatno postupanje odgovornih i izostanak primjerene reakcije - kažu - kompromitirali su izvlačenje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo