prvo pravo dizajnersko naselje za kokoši / Sretne koke u Rakovom Potoku kod Samobora: bili smo u Kokošvaroši, prvom elitnom kokošinjcu u Hrvatskoj!

Bili smo u Kokošvaroši. To je prvo pravo dizajnersko naselje za kokoši, s kućnim brojevima, trgovima, koko-koleždom, pilećim vrtićem, čik butikom. Tako stvarno živi 400 sretnih kokoši u Rakovom Potoku kod Samobora, u najmodernijem kokošinjcu u Hrvatskoj

28.12.2017.
21:54
VOYO logo

Za kraj godine počastili smo se posjetom prvom dizajnerskom kokošinjcu u Hrvatskoj. S vlasnikom Kokošvaroši, ŽeljkomFranjom, našli smo se na Trgu Zlatne koke i zajedno prošetali Avenijom Kukuruza. 

"Kokošvaroš je grad kokica. Mjesto gdje kokice se uzgajaju, jaja, na organski način. Turističko-ekološko-ekonomski edukativni projekat", kazao nam je Željko Franja, vlasnik Kokošvaroši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokice imaju i međunarodni kokakoledž, Kokarodilište, Pileći vrtić, Stambene četvrti. Ali i Trg prvog jajeta što daje naslutiti da ovdje vjeruju da je ipak prvo bilo jaje pa tek onda kokoš. 

Elitni kokošinjac od 2500 četvornih metara bio je neobičan, ali i izazovan prOjekt za arhitektonski ured iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Apsolutno nešto najzabavnije što smo imali priliku ikada raditi. Postoje ti zakonski propisi koji su jako strogi, koliko kokica ima kvadrata, kakve letvice, pod kakvim nagibom spavaju", izjavila je Ivana Žalac, arhitektica.

U Kokošvaroš je obitelj Franja uložila pola milijuna kuna i stvorila najveći hrvatski kokošinjac; barem prema količini snesenih organskih jaja na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokica u Kokošaroši ima 400, a nesu 300 jaja dnevno. Gledaju ih kao kućne ljubimce i kažu, njihove su koke - sretne koke! 

"Poanta cijele priče je da budu sretne i zadovoljne. Uživam u plodovima svog projekta i navečer dolazim i skupljam jaja. Detalj koji sam primijetio koji je fora, one pričaju, kao ono nakon napornog dana, kao u nekakvom domaćinstvu", dodaje vlasnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među kokošima Hrvaticama vlada pravi matrijarhat, a mjesečno pojedu jednu i pol tonu kukuruza. Srećom, to ne utječe na njihovu liniju.

Njihova organska jaja prodaju se u Trgovini Chick Boutique, a koštaju po tri kune i kako kaže vlasnik, posebna su! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno su finija, osjeti se domaći štih. I osjeti se ta ljubav prema životinjama u okusu. Možda sada to zvuči patetično".

Ne samo da im ulice imaju nazive, imaju oni i svoju zastavu i grb. Sve što jedan grad treba. Osim gradonačenika! I čini se da im nimalo ne smeta što im nitko ne kokodače nad glavom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo