tehnološki genije / Steve Jobs danas bi imao 62 godine: svijet još tuguje za prerano preminulim genijem

Image
Foto: Facebook

Jedan od najvećih tehnoloških inovatora današnjice, Steve Jobs, preminuo je 5. listopada 2011., a danas bi slavio 62. rođendan

24.2.2017.
17:38
Facebook
VOYO logo

Na današnji dan 1955. godine, rođen je poduzetnik, tehnološki inovator i jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računalne industrije, Steve Jobs. Jobs je najpoznatiji kao osnivač tvrke Apple Computer, koju je otvorio s prijeteljem Steveo Wozniakom.

Davno prije Apllea, Jobs je izradio računalo Lisa, koje je nazvao po svojoj izvanbračnoj kćeri. Bilo je to prvo računalo s ikonicama na zaslonu, što je utrlo put brojnim softverskim tvrtkama, poput Microsofta. Uslijedila je generacija računala Macintosh - a zanimljivo je da i taj naziv duguje vrsti popularnih jabuka u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je IBM u proizvodnju pustio IBM PC, zasjenivši tako Jobsove tehnološke inovacije, Steve je protjeran iz vlastite tvrtke. Jobs je u međuvremenu otvorio firmu NeXT, da bi istu, zbog krize u kojoj se Apple Computers bez njega našao, prodao upravo svojoj bivšoj tvrtki za vrtoglava 402 milijuna dolara. Jobs je zamoljen da se vrati u Apple, što je prihvatio te je odmah imenovan v. d. - om predsjednika. Uloživši u funkcije i dizajn gadgeta i ostalih inovacija, Appleovi su proizvodi ponovno dobili na popularnosti pa je Jobs proglašen spasiteljem Applea.

Jobs je i suosnivač animacijskog studija Pixar, nakon Disneyja, jednog od najpopularnijih distributera za animirane filmove na svijetu. Pixar je iznjedrio franšizu "Priča o igračkama", "Život buba", "Up!" i "U potrazi za Nemom". Zanimljivo je što je Jobs od 2001. godine postao predsjednik Applea, ali je tvrtkom upravljao za plaću od jednog jedinog dolara mjesečno i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najslabije plaćeni menadžer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nedugo nakon, Jobs je obolio od rijetke vrste tumora gušterače, zbog čega je operiran 2004. godine. Nažalost, sav novac koji je imao nije mu mogao kupiti zdravlje te je 5. listopada 2011. godine preminuo u 56. godini života.

O Jobsu je snimljeno mnogo filmova, od kojih je jedan "Jobs" iz 2013., gdje ga je utjelovio Ashton Kutcher te "Steve Jobs" iz 2015., u kojemu je inovatora tumačio Michael Fassbender. Glumac je za izvedbu zaradio nominaciju za prestižnu nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu, dok je za najbolju žensku glavnu ulogu nominirana Kate Winslet iz istog filma, koja je utjelovila Jobsovu vjernu pomoćnicu, kolegicu Joannu Hoffmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jobs bi danas proslavio 62. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo