borba protiv stigme / Stiže emotikon za menstruaciju: 'Ovo je veliki korak prema uklanjanju tabua'

Image
Foto: Thinkstock

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije

6.2.2019.
20:17
Thinkstock
VOYO logo

Od sljedećeg mjeseca žene i djevojčice moći će koristiti emotikon kada budu htjele razgovarati o svojoj menstruaciji, priopćila je u srijedu udruga za prava djevojčica Plan International UK koja već dvije godine lobira za uvođenje tog emotikona.

Konzorcij Unicode, koji distribuira emotikone na mobilnim uređajima, pripćio je da će u ožujku uvesti emotikon za menstruaciju - kap krvi, ali i ostalih 58 novih simbola, od emotikona za ljude koji su gluhi do simbola za parove različite rase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvođenje spomenutog emotikona je veliki korak prema uklanjanju tabua i stigme koja vlada oko menstruacije", kazala je Lucy Russell iz udruge za prava djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoljetna tradicija izgona žena iz domova tijekom menstruacije

"Emotikon neće riješiti taj problem, ali može pomoći promijeniti razgovor o menstruaciji. Kako bi pobijedili sram od menstruacije moramo početi o tome razgovarati", dodala je Russell.

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije. Samo u posljednjih nekoliko tjedna, zbog prakse znane kao "chhaupadi" umrle su četiri žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput "Krvave Mary", pokazalo je istraživanje provedeno na 90.000 žena iz 190 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo