Ratno stanje / Što ako nemate podrum u slučaju rata?

Image
Foto: Pixabay

U slučaju rata kao asocijacija na zaklon uvijek nas veže pojam podruma ili podzemno sklonište, no što ako nemate podrum? Evo par savjeta kako se zaštititi u slučaju rata i pronaći što 'sigurnije' mjesto.

9.3.2022.
9:21
Pixabay
VOYO logo

Ovisno o tome živite li u kući ili u stambenom objektu s više katova, vaše mogućnosti za 'sigurno mjesto' variraju usred rata, pogotovo ako se radi o bombardiranju. 

Najsigurnije mjesto unutar kuće je prvenstveno podrum, jer se nalazi ispod razine koja može pretrpjeti snažniji udar. No ako ga nemate, obratite pažnju na prostorije koje imaju čvršću konstrukciju i minimalnu izloženost kao što su kupaonica ili središnja prostorija vašeg kućanstva, koja je obično zaštićena ostalim prostorijama. Izbjegavajte velike sobe s prozorima. Također, ako živite u stambenoj zgradi, izbjegavajte katove. Držite se najnižih razina što više. Od potencijalne eksplozije kao bolji zaklon može poslužiti i prostor ispod stubišta, jer se obično gradi jačeg otpora i konstrukcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nemate podrum, no imate šupu ili garažu, imajte na umu da je bolje kada su objekti građeni od opeke ili betona, a ne od drvene građe. Sve otvore zaštitite tako da smanjite opasnost od krhotina. Pobrinite se i da uvijek imate ono osnovno sa sobom, kao što je to survival kit

Nađete li se pak na otvorenom u slučaju rata, ostanak u automobilu se ne preporuča zbog velike količine stakla i izloženosti mogućim krhotinama. Potražite kakav zaklon što bliže tlu uz čvrste građevine kao što bi mogao biti prostor ispod mosta, zgrade, škole ili crkve koje su građene od cigle

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživljavanje u zajednici je ključno, kao i pomagati jedni drugima u tragičnim situacijama, stoga nastojte pronaći zaklon kod susjeda ili prijatelja koji bi mogao imati podzeman prostor, gdje biste se mogli skloniti zajedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo