nije zbog izvanzemaljaca / Što će Rusima pištolj u svemiru? Znate li zašto su ruski kozmonauti bili naoružani?

Image
Foto: Shutterstock/One Half 3544

Ruski astronauti nosili su sa sobom TP-82 pištolj na svim svemirskim misijama između 1982. i 2006. godine.

13.9.2020.
8:00
Shutterstock/One Half 3544
VOYO logo

Iako ne postoji sveobuhvatni sporazum o svemirskom oružju, moguća militarizacija svemira navela je nekoliko zemalja da donesu zabranu o nošenju oružja u svemiru 2000. godine, piše IFL Science.

Rusija i Kina su čak skicirale i sporazum o tome, međutim SAD i tadašnji predsjednik George Bush Jr. odbili su sudjelovati u pregovorima. Ujedinjeni narodi (UN) su 1967. godine donijeli sporazum o istraživanju i korištenju svemira u kojem su istaknuli zabranu postavljanja nuklearnih raketa u orbitu Zemlje, međutim to nije zaustavilo ljude u tome da nose oružje u svemir sa sobom ni u prošlosti ni u sadašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA-ini astronauti sa sobom nose švicarske noževe u Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) od 1970-ih, ali ostali su ipak odvažniji.

Neki astronauti godinama su nosili pištolje sa sobom uz hranu i tekućinu kao dio osnovnog pribora za nužnu opskrbu. Nosili su ni manje ni više nego sovjetski pištoj TP-82 razvijen posebno za ruski program Soyuz, a koji ima tri cijevi. Na sebi je kao dodatak imao i mačetu, a mogao je ispaljivati i signalne rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom leta, pištolj se držao u metalnom spremniku koji je, ako je sve išlo u planu, ostao zatvoren. Pištolj je nošen na svim ruskim svemirskim misijama između 1982. i 2006. godine, a čak je bio i na Međunarodnoj svemirskoj postaji u sklopu pribora za prvu pomoć i preživljavanje. Pištoljem su se naučili koristiti i NASA-ini astronauti, ali je sredinom 2000. godine zamijenjen poluautomatskim pištoljem Makarov.

Što će Rusima pištolj u svemiru?

Sve je počelo s priborom za prvu pomoć i preživljavanje u Soyuzu koji nije samo bio izlika za nošenje pištolja. Pribor je sadržavao odjeću, uže i druge predmete koji bi mogli biti korisni u slučaju da kapsula neplanirano promijeni putanju i da su astronauti prisiljeni provesti više dana u divljini. Iako je gotovo nemoguće da se takvo nešto dogodi danas, priča o Alekseju Leonovom pokazuje suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksej Leonov, prvi svemirski šetač, proveo je dva dana i jednu noć u gorju planine Ural prepunom medvjeda zbog računalnog kvara koji je uzrokovao prisilno slijetanje njegove letjelice 965 kilometara od odredišta, a oružje mu je pomoglo da se zaštiti i preživi. Dakle, astronauti nisu bili naoružani kako bi bili spremni za intergalaktičke bitke, nego da se zaštite ako misija pođe po zlu i nađu se na neprijateljskom terenu nakon povratka na Zemlju.

Što bi se dogodilo da se zapuca u svemiru?

Peter Schultz, astronom sa sveučilišta Brown kaže da je oblik dima prva stvar koju biste primijetii da je drugačija kada biste povukli okidač. Ako se metak ispali u svemiru na otvorenom, a ne primjerice u letjelici, putovat će zauvijek, kako kaže astronom Matija Ćuk, zato što se svemir širi većom brzinom od brzine kojom putuje metak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo