prestižna zvjezdica / Što se jede u restoranima s Michelinovim zvjezdicama? 'Pjenica s govedinom, prepelice s tartufima i lavandom, a ovo je gibanica'

Koliko god im kriteriji bili misteriozni - zadovoljilo ih je već 10 hrvatskih restorana

9.9.2021.
22:39
VOYO logo

Bila je to senzacija prije 5 godina kad je Michelinovu zvjezdicu prvi put osim finih restorana dobio jedan običan štand s hranom u Singapuru. Rezanci s piletinom za 12 kuna postali su tako najjeftinije Michelin jelo na svijetu.

Ali, prestižni vodič ponovno je izašao prošli tjedan - i štand su izbacili - vjerojatno zato jer je čovjek otvorio puno franšiza, proširio meni i upropastio cijelu stvar. Naravno da nisu ništa objasnili, jer Michelin je u vezi svega tajnovit. Ali koliko god im kriteriji bili misteriozni - zadovoljilo ih je već 10 hrvatskih restorana. Uz dosadašnjih 7, zvjezdicu je dobilo njih još 3. Samo je jedan u Zagrebu, ostali su na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakobove kapice u koraljnom umaku i pjenici, emulzija morskog ježa na oblutku kamena, školjke s mussom čičoke i čvarcima. Jela neobičnih kombinacija i čudnovatih nazivati možete probati samo u deset hrvatskih restorana i to onih koji su okrunjeni michellinovom zvjezdicom. 

Jedini zagrebački restoran koji je dobio ovu prestižnu kulinarsku zvjezdicu - spaja tradicionalno i moderno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjenica sa govedinom, kombinacija ribe s limetom i crnim paprom, prepelice s tartufima i lavandom. To su tako nekakve kombinacije koje su ljudima malo drugačije ali itekako ih pozitivno iznenađuju", kaže chef kuhinje Bruno Vokal.

Dok su gosti zadovoljni - zadovoljni su i šefovi kuhinje

A mi smo se itekako iznenadili kada smo vidjeli ovu međimursku gibanicu. Kuglice, pjenice, jestivo cvijeće -  svega ima samo ne tradicionalne gibanice. Osim deserta, mesa i povrća - na tanjuru se nađu i okusi Jadrani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo hlapa, domaću tunu, inćune.

"Koje je vaše najdraže jelo? Pa štrukle. Svako jelo, svaka stvar koju ovdje kreiramo, mora prenijeti neku poruku od nas koji smo to kreirali", kaže Vokal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunska jela treba kreirati svaki dan jer inspektori bez najave dolaze kušati hranu - a onda je ocjenjuju sa jednom, dvije ili tri zvjezdice. Samo 85 ih je dobilo najbolju ocjenu - a nijedan nije u Hrvatskoj. Do samog vrha teško je doći, ocjenjuje se baš sve. 

"Za Michellinovu zvjezdicu treba biti zaokružena cijela priča. I šef i restoran i pozicija, osoblje, pogled, sve do najmanjeg detalja: čaša, stolnjak, stolice - ma sve", govori nam chef kuhinje Dragan Jovanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kada je dobijete - morate ispuniti velika očekivanja gostiju. Toliko velika da su neki, poput ovog španjolskog kuhara, tražili oduzimanje zvjezdice. 

"Jako je lijepo dobiti Michellinovu zvjezdicu, sve je to okej. Međutim najbitnije je da kuhar od početka do kraja ostane svoj, cijeni sebe, vjeruje u svoja jela   jer tako uzdiže restoran, sebe i goste", jasno će Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve dok su gosti zadovoljni - zadovoljni su i šefovi kuhinje.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo