Komplet za preživljavanje / U slučaju rata ovo je vaš survival kit!

Image
Foto: Canva

U slučaju iznenadnog rata bitno je opskrbiti se na vrijeme osnovnim i neophodnim stvarima koje bi nam mogle zatrebati kada se nađemo u situaciji za preživljavanje. Složili smo listu stvari koja bi se trebala naći na tvom popisu za survival kit!

6.3.2022.
8:40
Canva
VOYO logo

Ratne situacije nikada nisu poželjne, a kada se dogode nasilno i iznenadno, nema se vremena napretek za opskrbu stvarima i namirnicama koje bi svakoj osobi mogle ustrebati bilo da je riječ o kratkoročnoj ili dugoročnoj situaciji za preživljavanje. 

Kako složiti komplet za preživljavanje (survival kit) u slučaju iznenadnog rata?

Baš kao što sama situacija nalaže, radi li se o iznenadnom ratu, to može svakoga zateći nespremnog, no kako je svrha ovog članka pomoći u pripravnosti za najgori scenarij, bitno je da imamo dostupan survival kit koji možemo odmah ponijeti sa sobom. Uvijek je teško procijeniti koliko će nas to vremenski zateći, no svaki survival kit bi trebao imati 'rok trajanja' za barem sedam dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo liste neophodnih stvari koje bi se trebale naći u tvom survival kitu!

1. Putna torba ili ruksak

Savjet: Najbolja opcija su izdržive, lagane i vodootporne torbe i ruksaci s mnogo pretinaca. Poput opreme za planinarenje ili kampiranje.

2. Šator

Savjet: Sklopivi šator je poželjno imati ukoliko se nađete u situaciji da vam zatreba privremeno utočište protiv vlage, hladnoće i kiše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Vreća za spavanje

Savjet: Baš poput šatora, dobro je imati vreću za spavanje, jer u slučaju rata nikad ne znate gdje vas može zateći situacija za noćenje. 

4. Termodeka 

Savjet: Ukoliko nemate vreću za spavanje, korisno je da barem imate termodeku koja će vas ugrijati i zaštititi od izloženosti mogućim grubim uvjetima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Prva pomoć 

Savjet: U slučaju rata prva pomoć je esencijalan dio survival kita. Provjerite da imate zavoje, gaze, ljepljive trake/flastere, aspirin, tablete protiv bolova, antibakterijski sprej/mast i zaštitne rukavice. 

6. Higijenski proizvodi

 Savjet: Ponesite barem ono osnovno kao što su: četkica za zube, pasta, sapun, rola wc papira i higijenski ulošci/tamponi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Korisni alati 

  • Nož
  • Uže
  • Šibice/upaljač
  • Multialat poput švicarskog noža
  • Ručna lampa 
  • Zviždaljka
  • Otvarač za konzerve 
  • Pribor za jelo
  • Termosica 
  • Radio
  • Kompas

8. Ekstra odjeća 

Savjet: ponesite dodatnu odjeću, pogotovo nešto poput vodootporne jakne i izdržive obuće za grublje terene. 

9. Hrana 

Savjet: Kad je riječ o hrani, glavni fokus su namirnice i obroci duljeg trajanja i jednostavne pripreme. Za hranjiv i zasitan obrok (pogotovo ujutro) dobro je imati instant zobene pahuljice (obično pakirane kao jednokratni obrok što se može preliti vrućom vodom), dok za veće obroke instant juhe, konzerve tunjevine i mesa, konzervirano povrće i vakumirani suhomesnati proizvodi duljeg trajanja. Umjesto kruha možete ponijeti krekere i tortilje, sve što je duljeg trajanja na policama, dok za tekućinu barem par boca vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Korisni dokumenti i dr.

  • Zemljopisna karta područja 
  • Osobni dokumenti 
  • Ekstra gotovina
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo