A usto umirovljenik / Stolar iz okolice Križevaca usnuo je san i krenuo ga i ostvarivati. Odatle sad puca pogled 30 km uokolo

Njegova građevina nema posebno namjenu, osim da bude ostvarenje njegove vizije, viša je od najvišeg crkvenog tornja tog kraja

24.8.2021.
8:00
VOYO logo

Umirovljeni stolar iz okolice Križevaca imao je san, drugi dan počeo s gradnjom, a sada u dvorištu ima atrakciju. Izgradio je toranj od betona i drva, visok više od 30 metara. Priču u RTL Danas donosi Matija Mlinarić.

U Majurcu, nedaleko od Križevaca gotovo je nemoguće promašiti dvorište 70-godišnjeg Valenta, u kojem dominira visoki toranj. Ova zgrada, tvrdi, i nema neku konkretnu namjenu, radi je za svoju dušu.

"Gledajte, ja sam prije dvije godine jednu noć sanjao sličan toranj. Probudio sam se i promislio i reko sam sebi, e pa ja bih mogao to napraviti", kazao je Valent Štefoić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grozno je teško, pazite, em je opasno, em je teško, em svaku sitnicu morate imati, trebalo bi mi zapravo pet ruku da bih se mogao u svemu tome snalaziti."

Toranj je napravljen od betona, hrastova drva, a tu je i nešto bakra na samom vrhu. Vjerovali ili ne, ima čak devet etaža. No, još nema stepenica, pa se u visinu može jedino drvenim i željeznim ljestvama.

Toranj u Majurcu visok je 34 metra i viši je od svakog crkvenog tornja u ovom kraju. Odavde je i dobar pogled, pa se vidi gotovo svako mjesto u krugu 30 kilometara. 
Štefoić kaže da se danas svi samo brinu zbog njegove sigurnosti, a donedavno je njegov toranj izazivao smijeh:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispočetka su se čudili da šta ja to radim. Rekao sam im da se zabavljam. Sad mi samo govore da se pazim, da ne padnem, da se dobro držim. Prije su govorili da radim crkvu, pa reko budemo vidli kaj bu na kraju uspelo. Pa smo se zezali da bu možda lansirna rampa, za satelite ili kojekakve stvari."

Na ovom tornju, prema procjeni ovog stolara ima još posla za godinu, a možda čak i godinu i pol, no jednom kada sve bude gotovo, nada se da ćemo još jednom navratiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo