nije sve tako crno / Stranci pišu i lijepo o nama: '11 neočekivanih činjenica o Hrvatskoj zbog kojih ćete se zaljubiti u nju'

Image
Foto: Screenshot/Instagram, Wikipedia

Od činjenice da imamo jedan od najmanjih gradova na svijetu, do tog da su se kod nas snimale brojne poznate serije i filmovi

2.9.2020.
9:00
Screenshot/Instagram, Wikipedia
VOYO logo

Nakon što su mnogi europski mediji pisali o nama u negativnom smislu, o stavljajnju nekih hrvatskih županija (a i same Hrvatske) na crvene liste zbog zaraze koronavirusom, lijepo je naići na članak poput ovog s portala BrightSide, naslova “11 neočekivanih činjenica o Hrvatskoj zbog kojih ćete se zaljubiti u tu zemlju”

Sve ove stvari mi dobro znamo, ali nam je uvijek drago vidjeti da se stranci interesiraju za našu zemllju. U tekstu se našlo i iskustvo jedne strankinje koja se udala za Hrvata pa zatim na jednoj društvenoj mreži opisala kako izgleda njihov odnos. Evo koje su informacije o Hrvatskoj osvanule na BrightSideu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Postoji otok na otoku u Hrvatskoj

BrightSide se raspisao o više od tisuću otoka u Hrvatskoj, no naveli su da ih je samo 47 naseljeno. Izdvojili su Mljet jer, kako pišu, “ima otočić na otoku”. Riječ je o otočiću Sveta Marija, koji se nalazi u južnome dijelu mljetskoga Velikog jezera. Na njemu su pronađeni ostaci rimske građevine, ali je daleko najpoznatiji po benediktinskom samostanu iz 12. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. U Hrvatskoj je jedan od najmanjih gradova na svijetu

BrightSide spominje i Hum, koji je poznat kao “najmanji grad na svijetu”. “Postoji legenda koja kaže da su Hum sagradili divovi naslagujući kamen na kamen. Grad zaista izgleda poput kamenoga bloka, a nalazi se na vrhu brda između gradova Roča i Buzeta. Pripadao je Rimu, Veneciji, Austriji, Francuskoj i Italiji u različitim vremenskim razdobljima”, pišu.

(Wikipedia)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Hum_01.jpg/1200px-Hum_01.jpg

3. Neke epizode ‘Igre prijestolja’ snimljene su u Hrvatskoj

Već dobro poznato, ali valja ponoviti - mnogi filmovi, kao i neke epizode ove serije snimljene su u Hrvatskoj. "Igre prijestolja" su snimane u Dubrovniku.

https://i.ytimg.com/vi/i434W1UYNhU/maxresdefault.jpg

(YouTube)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Istražujemo koje su opcije /

Trebaju li vlasnici pasa plaćati veću pričuvu? 'Tu bi bila velika pobuna, ali za pse nitko ništa ne plaća...'

Image
Istražujemo koje su opcije /

Trebaju li vlasnici pasa plaćati veću pričuvu? 'Tu bi bila velika pobuna, ali za pse nitko ništa ne plaća...'

4. Hrvatski tartuf je završio u Guinnessovoj knjizi rekorda

Spomenuli su i bijeli tartuf iz Istre, koji je 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante i koji je Guinness ovjekovječio u svojoj knjizi rekorda. Tartuf je težio 1,31 kilogram.

5. Djeca se u Hrvatskoj školuju 12 godina

“U Hrvatskoj imaju obvezni osmogodišnji obrazovni program koji se sastoji od dvaju stadija. Prve četiri godine djecu uči jedan učitelj, a sljedeće četiri godine dobiju i druge učitelje za nešto konkretnije predmete. Po završetku toga razdoblja obrazovanja djeca nastavljaju studij sa srednjim obrazovanjem, koji traje četiri godine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Najveća svjetska kravata izrađena je u Hrvatskoj

“Hrvatska je rodna zemlja kravate, a 18. listopada je proglašen Međunarodnim danom kravate. Hrvatski vojnici nosili su marame vezane oko vrata na poseban način, a u vrijeme kralja Luja XIV. osvojila je Francuze te tako postala svevremenski predmet koji označava luksuz i stil”, piše BrightSide i dodaje da je 2003. godine oko pulske Arene svezana najveća kravata na svijetu.

(Wiki)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/_SUuwmJJUqlP4Bj45l-FOEGfxtpml6RPQtJCn4uGMOH-YvBe_9vkKUKHKZwhdTn78Vzugyr9plJ9KcMW1DN-12fjQwznQLm2dpXehAKgMUbblrRrrTc

7. U Hrvatskoj postoji egipatska sfinga

“Sfinga se u Hrvatskoj pojavila tijekom vladavine rimskoga cara Dioklecijana. Podanici su toliko poštovali vladara da su čak mislili da je on božanskoga porijekla, poput faraona. Kako bi se označila ta sličnost, u Splitu je postavljena sfinga izrađena od crnoga granita dovedena izravno iz Egipta”, piše BrightSide. 

8. Hrvatska je domovina dalmatinera

“Dalmatineri su uzgajani u Hrvatskoj. Ovi su psi dobili ime po nazivu područja na Balkanu – Dalmaciji. Isprva su dalmatinere aktivno koristili lovci i pastiri”, pišu i dodaju kako imamo puno plaža posvećenih samo za pse, te kako smo obožavatelji ovih kućnih ljubimaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2019/02/heart-shaped-nose-dalmatian-dog-wiley-2-5c62be3f8f197__700.jpg

(Screenshot/Twitter)

9. Svi pronađu nešto za sebe u Hrvatskoj

“Neki Hrvatsku smatraju zemljom sa savršenom klimom, u kojoj žive samo sretni ljudi, a ima i onih koji su očarani gostoljubivošću i iskrenošću mještana i njihovom sposobnošću da se oko svega dogovore samo smiješeći se i govoreći nekoliko riječi hrvatskoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvana bi se moglo činiti da je sve savršeno u životu Hrvata i zato su savršeni i rade sve kako treba: prijateljski nastrojeni, ljubazni, gostoljubivi i jednostavno sretni ljudi”, opisali su Hrvate svojim čitateljima te u tome dijelu dodali iskustvo strankinje koja se udala za Hrvata.

“Nedavno sam se udala za Hrvata. Bio je savršen prije nego što me zaprosio, no kasnije je počeo pokazivati osobine ljubomornoga i posesivnoga muškarca. Počeli smo se svađati oko sitnica. Ali zajedno radimo na problemima da održimo vezu na dobroj razini. Trudi se da sve popravi. Možda i nije problem u različitome porijeklu, nego u razlici u našim godinama. Ranije sam ga doživljavala kao savršenoga muškarca”, rekla je jedna Ruskinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Hrvatska je rodna zemlja mnogih izuma

Nabrojali su i brojne hrvatske znanstvenike i izumitelje poput Fausta Vrančića, Nikole Tesle te Giovannija Luppisa poznatoga i pod imenom Ivan Blaž Lupis, koji je izumio preteču torpeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Hrvati se od zime opraštaju karnevalom

Spomenuli su i karneval, odnosno fašnik,  te dodali kako se tijekom njega pali “krnjo”. Prenijeli su i komentar jedne Hrvatice koja je na društvenim mrežama objasnila da su najpoznatiji karnevali onaj u Rijeci te u Samoboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo