Kako je to moguće? / Student došao do šokantnog otkrića: 'Na faksu mi predaje profesor koji je preminuo prošle godine'

Image
Foto: Screenshot/Twitter

"Koliko dugo će profesori koristiti nasnimana tuđa predavanja i reciklirati ih iz godine u godinu?"

28.1.2021.
20:38
Screenshot/Twitter
VOYO logo

Aaron Ansuini, student sa Sveučilišta Concordia u Montrealu u Kanadi, došao je do šokantnog otkrića: otkrio je da njegov profesor povijesti umjetnosti više nije živ.

"Upravo sam saznao da je profesor za ovaj online tečaj koji pohađam preminuo 2019. godine, ali tehnički još uvijek drži predavanja", napisao je na svom Twitter profilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učim iz predavanja snimljenih prije njegove smrti. Mislim, pretpostavljam da većinom čitam tekstove koje su napisali preminuli autori,  ali činjenica je da sam potražio profesorovu e-adresu kako bih mu postavio pitanje i umjesto odgovora, dobio sam njegovu osmrtnicu", dodao je student. Sveučilište Concordia potvrdilo je Slateu da je profesor François-Marc Gagnon, predavač na sveučilišnom odsjeku za povijest umjetnosti, doista preminuo 2019. godine, prije pandemije Covida-19 - njegova predavanja, međutim, "žive" i postoje u Concordijinu katalogu internetskih tečajeva i koriste se za namjenski online tečaj. Predavanje, inače, vode drugi profesor i dva pomoćnika u nastavi, s tim da se Gagnonove snimke koriste kao "nastavno sredstvo", prenosi Slate.

Image
Mijenja se zakon /

Napokon! Osuđeni za nasilje u obitelji neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Image
Mijenja se zakon /

Napokon! Osuđeni za nasilje u obitelji neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Koliko dugo će se ponavljati predavanja? 

Snimke glazbenika često se objavljuju nakon njihove smrti. Podaci društvenih medija često nadživljavaju i vlasnike računa. Ali taj je fenomen rjeđi u visokom obrazovanju. Tijekom prvih dana pandemije, zamjenski i stalni članovi fakulteta brzo su prilagodili svoje nastavne planove, nudeći online nastavu. Mnogi su se profesori već tada žalili kako je online predavanje jako teško i zamorno. Unatoč povećanom opterećenju, neka sveučilišta smanjuju fakultetska mjesta, posebno pomoćna i zamjenska mjesta, te smanjuju fakultetske plaće. Uz obilje novih materijala i podadataka, dolazimo do pitanja: "Koliko dugo će profesori koristiti nasnimana tuđa predavanja i reciklirati ih iz godine u godinu?" Očito, do nečije smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakultetski sustav podbacuje u cijelom svijetu već godinama: profesori i asistenti, kao i ostali djelatnici i pomoćnici, rade "punom parom" , svakodnevno moraju biti dostupni studentima 0-24, predaju, ispituju, rade materijale, u zadnjih godinu dana nebrojeno puta izlažu svoj život riziku ne bi li pokušali ostvariti kontaktnu nastavu - i sve to za, smatraju stručnjaci, puno premalu plaću. Takav sustav ne sviđa se ni studentima - na fakultetu su od jutra do mraka, suludi rasporedi sa suludo velikim brojem zadataka, seminara, stranica koje moraju "naštrebati" od riječi do riječi, a u zadnjih godinu dana, osim što imaju sve to, moraju biti na Zoomu od 8 do 8. Bez imalo vremena (a trenutno i mogućnosti) za proživljavanje studentskih dana. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo