Križevčanke jedinstvene u svijetu / Suknja, čizmice, sablja i top: To je oprema jedine ženske povijesne postrojbe - 'Djevojačke straže'

Postoje već 10 godina, i to po uzoru na žene koje su prije 170 godina samoinicijativno uzele sablje u ruke i čuvale bana Josipa Jelačića

21.11.2018.
22:45
VOYO logo

Bez problema rukuju mačem i pucaju iz topa, i to odjevene u korzet, dugačke suknje i crvene čizmice. One su Križevačka djevojačka straža - jedina ženska povijesna postrojba na svijetu.

Postoje već 10 godina, i to po uzoru na žene koje su prije 170 godina samoinicijativno uzele sablje u ruke i čuvale bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vojnike i gardiste - u nedjelju su u Vukovaru vojnički, ali elegantno koračale i one. Jedina ženska straža na svijetu. Pa nismo imali druge nego ih posjetiti. 

Ove djevojke vješto rukuju sabljom i mačem - a sve to u korzetu, raskošnoj haljini i crvenim čizmicama. Ne samo da se znaju mačevati - nije im strano ni pucanje iz topa. Prošle su edukaciju i za to imaju dozvolu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojke jednom godišnje pucaju iz replike križevačkog topa. Nekad i češće jer to, kako tvrde, uopće nije teško.

Kada ne pucaju, stražarice u plemićkim odorama i vojničkim čizmama - maršriraju. I to ne slučajno baš na Jelačićev marš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ženska vojska nastala je po uzoru na plemkinje koje su 1848. odlučile uzeti sablje u ruke i štititi uvaženog gosta - bana Josipa Jelačića. 

"Znači, odore su krinoline koje su tadašnje plemkinje nosile kao stražice, sastoje se od sako, haljine, pregače i sablje", objasnila je Sara Jelušić, jedna od članica straže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju i svoju zapovjednicu - koja ih drži pod strogom kontrolom. 

"One moraju biti određene visine, moraju imati dugu kosu, vojničko držanje, dobre učinice, a ostalo će naučiti na trenizima. Što uče na trenizima? Postojavanje, polaganje vijenaca i sve ono što vojska treba znati", rekla je zapovjednica garde Marija Škrlec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godinu imaju više od stotinu natupa i prava su atrakcija gdje god se pojave.

"Reakcije dečki su najzanmljivije, zato što smo opasne i naoružane", rekla je članica garde Dora Bečirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedamnaest discipliniranih djevojaka, naoružanih sabljama jedino na svijetu Križevci.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo