Crveni sjaj / Sutra će se dogoditi ''krvavi Mjesec'', pogledajte u kojim će se sve dijelovima svijeta moći vidjeti

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

"Teško je predvidjeti koliko će izgledati crveno, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja", poručili su iz NASA-e

25.5.2021.
9:45
Shutterstock
VOYO logo

Najspektakularniji puni Mjesec ove godine brzo se približava, krasit će noćno nebo 26. svibnja. Taj datum ne označava samo Super Mjesec, već i takozvani krvavi mjesec, zahvaljujući pomrčini Mjeseca.

NASA objašnjava da se krvavi Mjesec događa tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kada se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Ime ''krvavi'' je dobio zbog svog crvenog sjaja, javlja CBS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni sjaj

"Jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu je s rubova Zemljine atmosfere", objašnjava američka svemirska agencija.

"Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, stoga se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je predvidjeti koliko će crveno biti, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja", poručili su iz NASA-e.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji Super Mjesec u godini. Super Mjesec se događa kada se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno na noćnom nebu, jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK SE KREĆE /

Vatikan vjeruje u 'male zelene' i Veliki prasak

Super Mjesec će ove godine, 26. svibnja, biti djelomično vidljiv svugdje gdje će u tom trenutku biti noć, navodi NASA i dodaje da će, ukoliko bude vedra noć, u prizoru moći uživati prije svega, građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike.

U SAD-u će ga najbolje moći vidjeti stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država. Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8:47 do 13:49 sati po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC), što znači da će u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo