utjecaj covida na djecu / Sve više djece obolijeva od dugog covida: Ima 14 godina, puls joj je ubrzan, tijelo ju boli, ostaje bez zraka... 'Bila je zdrava i aktivna'

Image
Foto: Shutterstock

Među djecom i adolescentima postoje različiti stupnjevi ugroženosti kod dugog covida, no liječnici ne mogu predvidjeti tko je rizičan

25.7.2021.
16:00
Shutterstock
VOYO logo

Ima samo 14 godina, ali zna kakav je to osjećaj kad boli i kako to riješiti. Iskusna je gimnastičarka, navikla trenirati četiri sata dnevno, no ove je godine upoznala natjecatelja kojeg ne može pobijediti vježbom ili pukom snagom volje. Bar ne još.

U siječnju je 14-godišnju Kate Dardis uhvatila glavobolja koja još uvijek nije prestala. Puls joj je ubrzan, tijelo ju boli, ostaje bez zraka dok se penje stepenicama, ima vrtoglavice... Koncentriranje na školske zadatke joj je teško jer je škola online i isrpljuje ju dodatno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kate je prošlog mjeseca od tima liječnika doznala da pati od post-covid sindroma, poznatijeg kao dugi covid. Njezin covid test bio je negativan prošle jeseni, no u veljači je test antitijela koji je naručio njezin pedijatar potvrdio da je bila zaražena covidom.

Image
za jednakost pacijenata /

Ogorčeni zbog lijeka za cističnu fibrozu: 'Ista agencija odobrila je COVID cjepivo i tad analize nisu bile sporne'

Image
za jednakost pacijenata /

Ogorčeni zbog lijeka za cističnu fibrozu: 'Ista agencija odobrila je COVID cjepivo i tad analize nisu bile sporne'

Covid nije fenomen koji zahvaća smo odrasle

"Doista je teško. Kao gimnastičarka uvijek sam se borila s različitim vrstama boli i ozljeda. Pokušavam se forsirati, ali mi je preteško", priznala je Kate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je potpuno zdravo, aktivno dijete i ovo joj je jednostavno promijenilo život", rekla je njezina majka Sara Dardis. "Očito je da je covid stvaran i stvaran za djecu. To treba shvatiti ozbiljno", dodala je.

Kateina priča jasno pokazuje da dugi covid nije fenomen koji zahvaća smo odrasle. Do brojeva je teško doći, ali sve više djece i adolescenata ima kronične simptome nakon covida, piše STAT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da uopće ne razumijemo patofiziologiju koja stoji iza post-covid sindroma", rekla je Alicia Johnston, jedna od Kateinih liječnica.

Studije su pokazale da se dugotrajne poteškoće kod odraslih događaju kod jednog od troje zaraženih, ali postoji vrlo mali broj podataka o djeci. Stručnjaci su za STAT rekli da su svi pogledali jedan istraživački rad iz Rima koji je proučavao 129 pacijenata od 2 do 18 godina, kao i podatke o oko 9000 djece i adolescenata iz britanskog zdravstvenog sustava. Iz te male baze pretpostavljaju vjerojatan raspon od 7 do 20 posto. U SAD-u je gotovo 4 milijuna djece i adolescenata mlađih od 18 godina imalo pozitivan test na covid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca nisu pošteđena težeg oblika bolesti

Na početku pandemije činilo se da bi djeca mogla biti pošteđena teške bolesti koja je pogodila odrasle u prvom covid valu. Činilo se da djeca pokazuju minimalne simptome. Tada se kod djece u maloj količini slučajeva počeo pojavljivati rijetki multisistemski inflamatorni sindrom ili MIS-C. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su 4.018 slučajeva MIS-C, uključujući 36 smrtnih slučajeva, u kojima upala opasna po život može pogoditi srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili gastrointestinalne organe.

Dugotrajni covid simptomi kod djece razlikuju se od MIS-C, zbog čega se djeca uspješno liječe. Među djecom i adolescentima postoje različiti stupnjevi ugroženosti kod dugog covida, no kao i kod odraslih, ne može se predvidjeti tko će imati veće posljedice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo koja su djeca su rizična i mogla bi oboljeti od dugotrajnih simptoma covida i hoće li oni koji su u opasnosti pronaći odgovarajući tretman. Duža i veća istraživanja pomoći će objasniti jesu li važni dob, spol, obiteljska povijest ili drugi čimbenici. 

Kate Dardis nadala se da će se možda osjećati bolje nakon cijepljenja, ali nakon prve doze nije se osjećala drugačije. Nastavit će isprobavati lijekove za glavobolju, koristiti inhalatore za astmu kako bi joj pomogli disati i korak po korak graditi snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo