sudbonosno da / Sve više mladih parova odlučuje se na brak: Provjerili smo je li riječ o trendu, koroni ili utjecaju Crkve

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Iduću ćemo godinu, ako Covid dopusti, provesti na svadbama

29.8.2020.
8:10
RTL
VOYO logo

Čini li se i vama da je svaka druga osoba na svom profilu društvenih mreža ovih dana objavila da je zaručena, da je rekla "sudobonosno da" i da ima prsten na ruci?

I nama isto, pa smo se odlučili pitati - je li riječ o novom trendu, dosadi, utjecaju karantene, "you only live once" pokretu ili, jednostavno, ljubavi koja je svuda oko nas? Karantena, kao takva, dala nam je dvije opcije - ili će nas živcirati svaka i najmanja mana osobe koja je pored nas 0-24, ili ćemo odlučiti još više zavoljeti svaku "mrlju" bolje polovice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon globalne karantene koja je u mnogim zemljama trajala od ožujka do svibnja, odnosno, lipnja, svjedočili smo ogromnom porastu broja rastavljenih parova. Mnogi slavni parovi odlučili su živjeti odvojeno nakon što su bili prisiljeni na suživot svake sekunde svakog dana kroz nekoliko mjeseci. Ali, nije riječ samo  o "zvijezdama" - obični parovi diljem svijeta odlučili su se na prekid, a porastao je i broj zlostavljanih žena i djece u kućanstvima.

Mladi danas više štuju tradicionalne vrijednosti nego prije

Da sve ne bi bilo toliko crno, dokaz da ljubav postoji je novi trend među mladim parovima - zaruke. Kao što ste sigurno mogli primijetiti, mnogi se mladi parovi danas (kao nekad, u vrijeme "naših starih") odlučuju na svadbena zvona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što tomu posrijedi, pitali smo sociologinju dr.sc. Mirjanu Adamović:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi prvo pada napamet je utjecaj crkve i vjeronauka koji je obavezan dio školovanja te usvajanja tradicionalističkih vrijednosti od strane mladih, posebno što se tiče obiteljskih odnosa. Mladi su prema našim zadnjim istraživanjima dosta tradicionalni po tom pitanju, većina njih se u životu vidi oženjenima/udatima i s obiteljima", rekla je za RTL i dodala: "Ne vjerujem da je karantena imala neki veći utjecaj jer se vrijednosti sporo mijenjaju".

Za mnoge parove je, tvrdi The New York Times, upravo karantena imala značajan učinak - shvatili su da je život prekratak, da svijet sutra može završiti, pa su se oni već "dobro debelo" zaljubljeni parovi brzo i bez greške odlučili na "stepenicu više". Jer, ako su mogli prebroditi lockdown, mogu prebroditi sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji god razlog bio, nadamo se da će svi parovi imati sretnu i uspješnu budućnost. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo