Spektakularni vatrometi / Svijet slavi Novu godinu: kako su se pripremile i zaštitile velike metropole uoči proslave

Svijet je spreman za 2017. godinu u nadi da će biti manje turbulentna nego ova na odlasku

31.12.2016.
18:09
VOYO logo

Južnopacifička otočja Tonge, Samoe i Kiribatija uvele su planet Zemlju u novu 2017. godinu u 11 sati po našem vremenu. A tradicionalno najljepše snimke vatrometa i masovnih dočeka na otvorenom dolaze iz Australije i s Novog Zelanda. Dočeci u svijetu nisu pali u sjenu straha od terorističkih napada, a bez obzira iz koje zemlje dolaze, želje ljudi su uglavnom slične: mir, zdravlje i egzistencija. 

Spektakularnim vatrometima dočekana je Nova godina u svijetu. Sydney i Auckland su prvi veliki gradovi u 2017. godini. Sedam tona eksploziva osvjetlilo je nebo iznad sidnijske Opere. Najveći vatromet dosad trajao je čak 12 minuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedan dio svijeta slavi, drugi se priprema. Nakon terorističkog napada u Berlinu, Njemačka je pod velikim mjerama sigurnosti. Oko Branderbuških vrata postavljena je ograda dugačka 13 kilometara, a proslavu će štititi 1.800 policajaca i 600 zaštitara.  

"Policija mora pokazati svoju snagu kako bi eliminirali potencijalne opasnosti", izjavio je glasnogovornik berlinske policije Thomas Neuendorf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Kölnu posebne pripreme nakon prošlogodišnje proslave kada je oko tisuću žena seksualno napadnuto i opljačkano. Umjesto lanjskih 140 - ove godine na ulicama će biti 1.500 policajaca. 

Duge cijevi i na ulicama Pariza. Sve je spremno za vatromet na Champs Elyseesu gdje se očekuje 600 tisuća ljudi. Njih će čuvati 10 tisuća policajaca, a diljem zemlje raspoređeno je 96 tisuća sigurnosnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskoristit ću priliku da pozovem sve ljude da posjete našu zemlju. Možemo garantirati za sigurnost svih građana", kazao je Bruno Le Roux, francuski ministar vanjskih poslova.

Ne pripremaju se samo gradovi kojima su rane terorističkih napada svježe. U Rimu su pojačali sigurnost, kamioni ne smiju u centar grada. I Velika Britanija je u pripremnom stanju: oko 3 tisuće policaja štitit će doček Nove godine na Temzi, postavljene su i blokade u centru Londona. 

U New Yorku sličan scenarij - Times Square blokiran oklopnim vozilima, postavljene su ograde, plave uniforme na prometnim lokacijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet je spreman za 2017. godinu u nadi da će biti manje turbulentna nego ova na odlasku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo