znanstvenici tvrde / Svjedočimo rušenju rekoda: Ovo je bio najtopliji lipanj u svijetu od početka mjerenja

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Raniji rekord je držao lipanj 2016.

19.7.2019.
8:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Podaci koje su u četvrtak objavili američki znanstvenici za lipanj pokazuju ono što ljudi u Europi, te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju: Temperature širom svijeta rekordne su za taj mjesec.

Lipanj 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionale uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raniji rekord je držao lipanj 2016. 

Mjerenje za lipanj pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i  43. lipnju zaredom u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 1880-ih.

Globalno klimatsko izviješće NOAA za lipanj pokazuje da su temperature tla i oceana 0,95 stupnjeva Celzija iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordno visoke temperature tijekom lipnja 2019. zabilježene su u dijelovima središnje i istočne Europe, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana, prema NOAA.

Izvješće NOAA za lipanj 2019. također procjenjuje razinu arktičkog leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom mjesecu zabilježena je druga najniža razina leda u lipnju u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981. - 2010.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo