aktivisti poručuju / Svjetski je dan zaštite okoliša: 'Imamo samo jednu Zemlju! Okrenimo se energiji sunca i vjetra'

Image
Foto: Shutterstock

Iz Greenpeace naglašavaju kako su fosilna goriva izvor i zamašnjak klimatskih promjena koje nam donose vremenske nepogode

5.6.2022.
9:28
Shutterstock
VOYO logo

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Greenpeace poziva na snažan zaokret prema obnovljivim izvorima energije, Zelena akcija upozorava da je samo u 2020. ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta, a WWF je zabrinut za provedbu zelenih ciljeva EU-a.

"Imamo samo jednu Zemlju. U ovom trenutku našu obilježavaju je dvije velike krize: rat u Ukrajini i klimatsku krizu koja, nažalost, tim ratom nije prestala postojati", izjavio je za Hinu direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj i Sloveniji Zoran Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da prvo moramo učiniti sve da se zaustavi krvavi i suludi rat u Ukrajini koji svakodnevno odnosi ljudske živote i donosi neshvatljiva razaranja, a važan korak u tom pravcu je uvođenje embarga na uvoz fosilnih goriva iz Rusije koji iz dana u dan hrane Putinov ratni stroj.

Istovremeno, ističe Tomić, fosilna goriva su izvor i zamašnjak klimatskih promjena koje nam donose vremenske nepogode i ekstreme kojih nitko više nije pošteđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažan i odlučan zaokret od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije, kao što su energija sunca i vjetra, ključna je konkretna odluka prema ublažavanju posljedica galopirajućih klimatskih promjena i spasu jedinog planeta kojeg imamo, ali i postizanju mira u svijetu", poručio je Tomić. 

Image
KAMENOLOM UZ NASELJE /

Uz neodgovorena pitanja u studiji utjecaja na okoliš priprema se otvaranje kamenoloma u Lasinji. Potraga s ljutim mještanima

Image
KAMENOLOM UZ NASELJE /

Uz neodgovorena pitanja u studiji utjecaja na okoliš priprema se otvaranje kamenoloma u Lasinji. Potraga s ljutim mještanima

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u izjavi za Hinu kaže da je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša bitno još jednom u fokus staviti sve branitelje i braniteljice okoliša koji se širom planete bore za pravo na vodu, čisti zrak i protiv štetnih projekata devastacije šumskih, morskih te svih ostalih ekosustava o kojima ovisi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao posljedica klimatske krize i sve većeg pritiska na resurse o kojima ovise lokalne zajednice, izvještaj organizacije Global Witness upozorava da je samo u 2020. godini ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta", upozorava Tomac.

Ističe da pored ekstrema u kojima netko zbog borbe za okoliš izgubi život, postoje brojni drugi pritisci kojima se aktivne građane i građanke pokušava "ušutkati" dogotrajnim sudskim procesima, tužbama, klevetama i prijetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi privukla dodatnu pažnju na takve slučajeve u Hrvatskoj, ali i direktno financijski pomogla osobi koja je izložena tim pritiscima, Zelena akcija do 25. lipnja provodi dobrotvornu akciju i kampanju prikupljanja sredstava za pokrivanje nagomilanih sudskih troškova za branitelja okoliša Nikolu Teslu iz Starigrada. On je izgubio spor u kojem se borio protiv odlagališta otpada, pa su mu se nagomilali sudski troškovi. Tomac poziva građane i građanke da podrže kampanju i doniraju.  

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izražava zabrinutost zbog, kako kažu, "netransparentnog planiranja Green Deala" kao važnog instrumenta za provedbu zelenih ciljeva EU-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da se uključi javnost i civilni sektor i da zajedno provedemo Green Deal i njegove ciljeve i da to bude korisno i za ljude i za planet, zeleni bi dogovor vrlo lako mogao postati legalni alat za greenwashing", izjavila je za Hinu izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Ako se tako nešto dogodi, upozorava, "propustit ćemo jedinstvenu priliku za usmjeravanje poslovnog sektora i javnih politika u zelenu tranziciju - zaštitu prirode, dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo