zdravlje prije svega / Svježe, pečeno, piletina, svinjetina... Evo koliko dugo meso smijete čuvati u zamrzivaču

Image
Image

Iznimno je bitno znati kako meso pravilno pohraniti u zamrzivač kako bi što duže bilo sigurno za konzumaciju

14.3.2021.
8:24
VOYO logo

Idealna temperatura zamrzavanja je -18 stupnjeva jer se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani.

Stručnjaci kažu da je meso najsigurnije zamrznuti u originalnom pakiranju. Međutim, ako će u zamrzivaču biti dulje od dva mjeseca, tada se  preporuča da ga umotate u plastičnu foliju ili u plastičnu vrećicu za zamrzavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meso možete staviti u plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakiranjem.

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), cijeli pilići i purice u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana, a Ako zamrzavate komade, poput prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govedina, teletina i janjetina, mogu stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće odnosno od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sirovu svinjetinu vrijede slična pravila kao i za govedinu i drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina može trajati od četiri mjeseci sve do godine dana, piše Good Housekeeping.

.Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki i šunke, ne bi se smjela čuvati u zamrzivaču dulje od jednog ili dva mjeseca. Neovisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ, ne biste ga trebali čuvati u zamrzivaču dulje od tri ili četiri mjeseca. 

Kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati dulje od dva ili tri mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo