Ponos milijunskog grada / Tek sad otkrili da su im još 1988. ukrali sat na antičkom gradskom tornju i zamijenili ga plastičnim

Image
Foto: Alexander Tsirlin/CC BY-SA 4.0

Toranj je star koliko i sam grad kojega su osnovali još stari Grci prije Nove ere. Pravi je misterij kako nitko ništa nije primijetio 34 godine

9.6.2022.
12:44
Alexander Tsirlin/CC BY-SA 4.0
VOYO logo

Da konzervatori nisu išli u rekonstrukciju antičkog tornja u koji je početkom 20. stoljeća sultan Abdülhamid II dao ugraditi gradski sat, pitanje je kad bi se krađa uopće otkrila.

Turski Hürriyet objavio je da je pri restauraciji gradskog tornja u gradu Antalija otkriveno da sat iz doba zadnjih desetljeća Otomanskog carstva već desetljećima nije originalan, da je original ogromne vrijednosti odavno ukraden, a da je ono što je više od milijun stanovnika plus turisti gledalo puste godine, puka plastična kopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hürriyet prenosi izvještaj agencije Demirören o tome da je plastična kopija sata na tornju prouzročila ozbiljnu štetu, pukotine pri vrhu tornja, izvorno izgrađenog još u antici, u doba starih Grka kad je izgrađen i taj dio starih gradskih zidina.

Otvorena je kriminalistička istraga kako bi se ušlo u trag i kradljivcima i satu. Premda se s detaljima još ne izlazi u javnost, činjenica je da sat nije održavan još od 1985. Hürriyet, pak, neslužbeno doznaje da se generalno smatra da je sat ukraden 1988., prije 34 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List je intervjuirao Recepa Gürgena, 75-godišnjeg stručnjaka koji je bio onaj koji je sat servisirao posljednji put.

"Sat je pogonio stroj proizveden u Francuskoj, nije bilo stakla niti na njemu niti na okviru. Netko je zamijenio i okvir i plastični sat", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Geografija /

Koji su najzanimljiviji gradovi u Turskoj

Image
Geografija /

Koji su najzanimljiviji gradovi u Turskoj

Novi mehanički sat, navodi se u vijesti, bit će u stanju raditi bez ikakvog ljudske intervencije još godinama, isto kao i gradski sat u Izmiru i u Galataportu u Istanbulu. Toranj s gradskim satom u mediteranskom gradu Antalija, u okrugu Muratpaşa, inače je jedna od glavnih turističkih znamenitosti.

Točna godina gradnje tornja nije poznata, ali se zna da je toranj toliko star da pamti i helenističke osnivače, potom vladavinu Lidijaca, Rimljana, Perzijanaca, Bizanta, Seldžučko carstvo, vlast francuskog Cipra, pa kratko kneževine Teke, Otomanskog carstva u kojem je dobio sat, i konačno Republiku Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo