Čistio je tavan, kad... / Tek sad otkrio, 1979. je dao savjet za putovanje ozloglašenom teroristu: 'Drago mi je da mu se savjet svidio, jer...'

Image
Foto: YouTube/screenshot

'Hvala vam na korisnom i ljubaznom odgovoru', zahvalio mu je Kaczynski 27. kolovoza 1979.

26.9.2021.
8:00
YouTube/screenshot
VOYO logo

"Prije 42 godine dao sam 'Unabomberu' savjet za putovanje", tom je rečenicom Jack Epstein započeo članak u San Francisco Chronicleu o tome kako je nedavno, raščišćavajući svoj tavan, otkrio da se, niti ne znajući, 1979. dopisivao s jednom od istaknutijih bombaša u inače bogatoj i neslavnoj povijesti terorizma u SAD-u.

Unabomber je Theodore (Ted) John Kaczynski, bivši profesor matematike s diplomom Havarda, čovjek koji je od 1978. do 1995. svojom bombaškom kampanjom pobio troje ljudi i ranio ih 23. Ozloglašen je po tome što je bombe slao poštom osobama koje je smatrao krivima za industrijalizaciju i uništenje prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FBI ga je uspio otkriti i uloviti tek 1996., da bi ga dvije godine poslije osudili na osam doživotnih kazni zatvora. Sad u dobi od 79, još je živ.

A prije 42 godine…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu je stajalo da traži mjesto u Južnoj Americi, negdje gdje će mu najbliža osoba biti udaljena osam kilometara, iako "poželjno bi bilo i više od toga", a kako Epstein odlično poznaje Južnu Ameriku, "koje mu predjele savjetuje da istraži"? Tako je stajalo u tom pismu iz 1979.:

Image
SUD U NEW YORKU /

El Chapo doživotno u zatvoru! Kaznu će služiti u ustanovi sa 'slavnim' zločincima

Image
SUD U NEW YORKU /

El Chapo doživotno u zatvoru! Kaznu će služiti u ustanovi sa 'slavnim' zločincima

"Hvala vam, TJ Kaczynski."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sređujući svoj tavan ovih dana, tog dana pri kraju ljeta 2021. i uočivši na tom jednom pismu "TJ Kaczynski", Epstein nije mogao vjerovati.

Bilo je to 1979., godinu dana prije nego što je otišao u novinarske vode, odnosno u doba kad je poznat bio kao autor putopisa "Along the Gringo Trail: A Budget Travel Guide to Latin America", o svojim backpackerskim iskustvima tijekom 18 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epstein u svom članku objašnjava da je to bilo osam godina nakon što se Kaczynski već povukao u izolaciju od svijeta i civilizacije, odnosno jednu godinu otkako je postao "Unabomber". 

Epstein konstatira da, ako je činjenica da je Kaczynski slao bombe ljudima koji mu nisu bili po volji, onda mu je drago što mu je on, eto, bio po volji, odgovorivši mu savjetom, kojega se on više ne sjeća, ali se Kacynskom svidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam na korisnom i ljubaznom odgovoru", zahvalio mu je Kaczynski 27. kolovoza 1979. na "pismu koje je od njega dobio nekoliko dana ranije".

Tri mjeseca kasnije taj isti čovjek iskoristio je poštansku službu kako bi njome poslao bombu koja je eksplodirala u prostoru za prtljagu usred leta iz Chicaga prema Washingtonu. Avion nije oboren, ali se kabina ispunila dimom, a piloti su avion American Airlinesa morali hitno spuštati…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo