baletna bajka / Tema ovogodišnjeg Adventa: Hrvati vole Orašara, u rekordnom roku planulo 14.000 ulaznica

Karte za izvedu Orašara rasprodane su gotovo rekordnom brzinom u Zagrebu

26.11.2019.
7:14
VOYO logo

Nije sigurno može li se za Hrvate reći da su narod koji voli balet, ali sigurno se može reći da su Hrvati narod koji obožava Orašara. Za četiri dana otvorit će se zastori u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i premijerno će se izvesti novi Orašar.

Šest izvođačica igrat će Klaru

Baletna bajka spremna je za više od 14 tisuća posjetitelja, premijera novog Orašara za četiri je dana, a daske kazališne pozornice danas je isprobao cijeli ansambl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Po prvi put ću izvoditi glavnu ulogu, Klaru, pa sam zbog toga vrlo uzbuđena'', izjavila je solistica baleta Miruna Miciu.

Šest izvođačica igrat će Klaru s obzirom na to da će biti 20 izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja neću izvoditi Klaru na premijeri pa ne osjećam toliki pritisak, ali naravno, svaka je izvedba bitna'', dodaje Miciu.

Orašar je priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara. Klaru će na premijeri izvoditi Hrvatica Iva Vitić Gameiro, a princ na pozornici njezin je princ i u stvarnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Premijeru izvodim sa svojom ženom što mi je dodatni poticaj da uživam u izvedbi'', rekao je prvak baleta Guilherme Gameiro Alves.

Kad u ponoć Orašar oživi kao princ, uz malu čarobnjakovu pomoć,  Klaru povede u čudesan svijet prepun zanimljivih likova, raskoši, šarenila, veselja, i mašte. Glavni izvođač kaže, u stvarnom životu je potpuna suprotnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam više kao vrag'', komentirao je Gameiro Alves.

Orašar je jedno od omiljenih baletnih djela

No sigurno je lijepo biti ono što nisi u stvarnome životu, inače bi bilo dosadno.  Prije skoro 130 godina, Orašar Petra Iljiča Čajkovskog pri prvom gledanju bio je proglašen totalnim promašajem. Danas je jedno od najomiljenijih baletnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ove godine smo gotovo zapravo sto posto rasprodali u dva dana što je isto određeni rekord. Četrnaest tisuća ulaznica je planulo i jako smo ponosni jer takav odaziv imaju na Zapadu neka samo komercijalna kazališta'', objasnila je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

I dok su mukotrpni treninzi trajali više od dva mjeseca, priprema scenografije i čarobnih kostima trajala je gotovo godinu dana. Ali Orašar se nije smjestio samo u kazalište, on je tema ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, pa vrijedi osvježiti znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su za Orašara čuli nebrojeno puta, no neki ne znaju njegovu pravu funkciju, figura Orašara dekorativna je inačica drobilice za orahe. Slavna drobilica za orahe u obliku drvenoga lutka uvući će se u svaki kutak Zagreba. Pomno odabrani predmeti najljepših scena iz baleta moći će se pronaći u Muzeju za umjetnost i obrt, a osmišljena je i posebna zanimacija za najmlađe.

''Da bi netko mogao rješavati zagonetke u Escape roomu mora jako pažljivo pratiti ili čitati legende koje će biti napisane tijekom tog postava, i onda temeljem svih tih podataka djeca odlaze u taj Escape room gdje moraju riješiti zagonetke, a na kraju ih čeka gomila slatkiša jer su oni u kraljevstvu šećera'', kazala je voditeljica projekta Vesna Ledić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adventska čarolija koja će mnoge vratiti u dječji svijet mašte počinje za četiri dana, kako u kazalištu i muzejima tako i na zagrebačkim ulicama.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo