Iznimno rijedak talent / Testirali smo jednog od najboljih crtača fotorobota: Možete li pogoditi koga je nacrtao?

Pokušali smo mu opisati voditelja RTL-a Zorana Šprajca

28.8.2019.
17:37
VOYO logo

Hrvatska ima vrhunskog policijskog stručnjaka koji s velikom uspješnošću rješava i najteže zločine. U svojoj branši, izradi fotorobota, čak je pet puta uspješniji od svjetskog prosjeka.

Zoran nije policajac u uniformi, ali u sakou i s računalom umjesto revolvera ima veliki učinak u rješavanju slučajeva najtežih kaznenih djela. Silovanja, razbojstva, oružane pljačke... Zoran u računalnom programu izrađuje fotorobote i to prema sjećanjima žrtve. A žrtva je, gotovo uvijek, pod velikim stresom, pa kako bi prikupio ključne podatke o izgledu počinitelja, mora biti i inspektor, i psihijatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažemo im da se opuste. Da zatvore oči. Da se vrate tamo gdje su bili, da se prisjete mirisa, zvukova. On može ponovno osvježiti sjećanje i dati puno više podataka o samom počinitelju i njegovu izgledu", kazao nam je Zoran Kon pojašnjavajući kakvim se to točno poslom bavi. 

Teško do informacija

Žrtve se napadača ponekad jako teško prisjećaju. "Znamo izreku da su u strahu velike oči. Obično to su veliki likovi. Opasni. Namrgođeni. U stvari kad ih mi otkrijemo, ne izgledaju tako opasno. Izgledaju u stvari obično", kaže ovaj crtač robota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u moru ljudi punih različitosti teško je naći baš onu karakteristiku koja ih čini posebnima, prepoznatljivima, jedinstvenima. Zoran primjećuje sve pa kada završi crtež, primjećuju i drugi.

"Imali smo dojavu da nekakva velika muška osoba u rastrojenom stanju pokušava sjekirom napasti druge građane. Taj robot sam proslijedio pomoćniku za krim policiju u Prvoj policijskoj postaji u Osijeku. S obzirom na to da je pomoćniku na stolu stajala fotografija, jedan od naših kolega je uzeo fotografiju: "Pa šta je sad Krešo napravio?". Tko je Krešo? Krešo je osoba s kojom je on trenirao košarku". prepričava nam Zoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirali smo Zoranov talent

Pa smo Zoranov talent i sami testirali.

Pokušali smo mu opisati voditelja RTL-a Zorana Šprajca: Markantan korpulentniji lik.
Trodnevna brada a la George Clooney. Ciničan osmijeh. Rijetko dobra kosa, "mikimausica" i neodoljiv pogled koji obara žene s nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ovakvu osobu nisam nikada vidio. Ja mislim da to ne postoji", našalio se Zoran.

Možete li pogoditi koga je nacrtao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo