Legendarna igrica / Tetris kao lijek: pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, slabovidnosti i dosade

Ako ste doživjeli prometnu nesreću, i završili u bolnici - igrajte tetris. Manja je vjerojatnost da ćete imati PTSP i traume od nesreće.

3.4.2017.
22:55
VOYO logo

Da tetris pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, potvrdili su i britanski i švedski znanstvenici. I to nije prvi, a vjerojatno ni zadnji put da je ova 33 godine stara kompjuterska igrica ušla u medicinske knjige. Pomaže kod djece koja gledaju u križ i uzrokuje psihološke promjene poznatije kao tetris efekt. 

Bez obzira na 30 godina staža u igranju tetrisa, Tomislav priznaje da je u Tetrisu lošiji od supruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Igranjem Tetrisa protiv PTSP-a: popularna videoigrica pomaže u borbi protiv traume

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Vjerovali ili ne, legendarni 'Tetris' uskoro postaje film! 

"Tetris je igra koja se može igrati svaki dan, najbolje je igrati u dvoje. Prvo je bilo jako traumatično igrati tetris, a kad sam vidio prvi put igru - sanjao sam je. Sanjao sam kako se spuštaju te figurice#, kaže nam Tomislav Talen, igrač tetrisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija logička videoigra dostupna je na gotovo svim platformama, a prije 33 godine izumio ju je ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov. 

Danas britanski i švedski znanstvenici tvrde da ne služi samo gubljenju vremena - nego spriječava pojavu PTSP-a. Istraživanje su proveli na 71-oj žrtvi automobilske nesreće i pokazali da igrači tetrisa imaju manje sjećanja na traumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično istraživanje provedeno je prije sedam godina na Oxfordu. Ispitanici su gledali strašne prizore, a potom su podijeljeni u tri grupe. Jedna grupa je igrala tetris, druga igru riječima, a treća sjedila u tišini. Rezultati: najmanje sjećanja povezanih s filmom imali su ispitanici koji su igrali tetris.

I tu nije kraj. Tetrisom se vježba i lijeno oko ili slabovidnost - koje pogađa 2 do 5% djece. Za tetris metodu znaju i naši stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo se na tu ideju da se izolira slika jednog oka i drugog oka - tako da u isto vrijeme se gleda jedna slika, ali ne gledaju oba oka isto, nego svako oko gleda svoje pomoću posebnih naočala na tetris igri. Jedno oko vidi figurice koje su dolje, a drugo oko vidi figurice koje padaju. Dakle, mi smo isforsirali lošije oko, a opet mu dajemo šansu da se uigra s boljim okom", objasnila nam je Ivana Mravičić, subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije

Kliko god jednostavna bila - ova igra ima učinak i na ljudsku psihu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igra je dosta opuštajuća. Jedini problem je ako čovjek se navikne na to, i postane ovisnik o toj igri, onda je tu problem. Može se dogoditi da se bace kontrole i da igrica završi na podu", kazao nam je Tomislav Talen, igrač tetrisa.

Nakon dužeg igranja tetrisa, nije čudno ako igricu počnete sanjati. Dijagnoza ima i ime: tetris efekt. Mijenja se način na koji sanjate, razmišljate, ali i promatrate stvari oko sebe. Može se dogoditi tako baš kao u Tetrisu želite složiti knjige na polici, ili pak u mislima razmjestiti zgrade i stambene kuće na ulici kojom hodate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo