Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Legendarna igrica

Tetris kao lijek: pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, slabovidnosti i dosade

Ako ste doživjeli prometnu nesreću, i završili u bolnici - igrajte tetris. Manja je vjerojatnost da ćete imati PTSP i traume od nesreće.

Leona Šiljeg/ 3.4.2017. u 22:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Da tetris pozitivno djeluje u borbi protiv PTSP-a, potvrdili su i britanski i švedski znanstvenici. I to nije prvi, a vjerojatno ni zadnji put da je ova 33 godine stara kompjuterska igrica ušla u medicinske knjige. Pomaže kod djece koja gledaju u križ i uzrokuje psihološke promjene poznatije kao tetris efekt. 

Bez obzira na 30 godina staža u igranju tetrisa, Tomislav priznaje da je u Tetrisu lošiji od supruge.

PROČITAJTE VIŠE:

>> Igranjem Tetrisa protiv PTSP-a: popularna videoigrica pomaže u borbi protiv traume

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

>> Vjerovali ili ne, legendarni 'Tetris' uskoro postaje film! 

"Tetris je igra koja se može igrati svaki dan, najbolje je igrati u dvoje. Prvo je bilo jako traumatično igrati tetris, a kad sam vidio prvi put igru - sanjao sam je. Sanjao sam kako se spuštaju te figurice#, kaže nam Tomislav Talen, igrač tetrisa.

Upravo se čita

Image
Nasilje i palež

Sesvete: Zapalio auto usred noći, pa s nekoliko hitaca izrešetao 56-godišnjaka, tu je auto gorio i ljetos

Najpoznatija logička videoigra dostupna je na gotovo svim platformama, a prije 33 godine izumio ju je ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov. 

Danas britanski i švedski znanstvenici tvrde da ne služi samo gubljenju vremena - nego spriječava pojavu PTSP-a. Istraživanje su proveli na 71-oj žrtvi automobilske nesreće i pokazali da igrači tetrisa imaju manje sjećanja na traumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Slično istraživanje provedeno je prije sedam godina na Oxfordu. Ispitanici su gledali strašne prizore, a potom su podijeljeni u tri grupe. Jedna grupa je igrala tetris, druga igru riječima, a treća sjedila u tišini. Rezultati: najmanje sjećanja povezanih s filmom imali su ispitanici koji su igrali tetris.

I tu nije kraj. Tetrisom se vježba i lijeno oko ili slabovidnost - koje pogađa 2 do 5% djece. Za tetris metodu znaju i naši stručnjaci.

"Došlo se na tu ideju da se izolira slika jednog oka i drugog oka - tako da u isto vrijeme se gleda jedna slika, ali ne gledaju oba oka isto, nego svako oko gleda svoje pomoću posebnih naočala na tetris igri. Jedno oko vidi figurice koje su dolje, a drugo oko vidi figurice koje padaju. Dakle, mi smo isforsirali lošije oko, a opet mu dajemo šansu da se uigra s boljim okom", objasnila nam je Ivana Mravičić, subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije

Kliko god jednostavna bila - ova igra ima učinak i na ljudsku psihu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Igra je dosta opuštajuća. Jedini problem je ako čovjek se navikne na to, i postane ovisnik o toj igri, onda je tu problem. Može se dogoditi da se bace kontrole i da igrica završi na podu", kazao nam je Tomislav Talen, igrač tetrisa.

Nakon dužeg igranja tetrisa, nije čudno ako igricu počnete sanjati. Dijagnoza ima i ime: tetris efekt. Mijenja se način na koji sanjate, razmišljate, ali i promatrate stvari oko sebe. Može se dogoditi tako baš kao u Tetrisu želite složiti knjige na polici, ili pak u mislima razmjestiti zgrade i stambene kuće na ulici kojom hodate.

Leona Šiljeg/ 3.4.2017. u 22:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

A nekima je teško curicama za školu zavezati rep: TOP 27 dječjih frizura izvan ovog svijeta

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba